Χάραξη πολιτικής στρατηγικής δεν γίνεται με υποθέσεις
Του Χριστόφορου Παπαδόπουλου*
Μεγάλη συζήτηση γίνεται για τον μεσαίο χώρο, για τον προσεταιρισμό του κέντρου, ως την απαραίτητη συνθήκη που δίνει κυβερνήσεις. Ακουμπά και την Αριστερά, ιδιαίτερα τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού αποστροφές ομιλιών και αρθρογραφία στελεχών του, αλλά και του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα, δίνουν βάσιμες υπόνοιες ότι η πολιτική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ έχει προσαρμοστεί σε ένα πολιτικό σχεδιασμό προσεταιρισμού του πολιτικού κέντρου.
Στη δημοσιογραφική γλώσσα το πολιτικό κέντρο ταυτίζεται με τα μεσαία στρώματα και αυτά με τα μεσαία εισοδήματα, τώρα μάλιστα σε καιρούς οικονομικής κρίσης, με εκείνους «που τα φέρνουν βόλτα». Αυτό, δημιουργεί όχι μόνο εννοιολογικές συγχύσεις, αλλά κυρίως πολιτικές -και σε πολλές περιπτώσεις συγχύσεις στην πολιτική στρατηγική. Ο Α. Τσίπρας στην ομιλία του στο συνέδριο που διοργάνωσαν το ΙΝΤΕΡΠΟΣΤ και το Levy Institute διαφοροποίησε το κοινωνικό από το πολιτικό κέντρο, μιλώντας για την προλεταριοποίηση των μεσαίων στρωμάτων και την ακραία ταξική πόλωση που δημιουργεί η μνημονιακή πολιτική, ορίζοντας ως καθήκον της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ την εκπροσώπηση των ηττημένων της αγοράς. Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι η εκπροσώπηση των λαϊκών στρωμάτων που θίγονται δεν μπορεί να γίνει με τα όπλα του αντιπάλου, αλλά με ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα μετασχηματισμών.
Σωστά, όπως επίσης είναι σωστή η διαπίστωση ότι η διεκδίκηση της ηγεμονίας αναμετράται την ίδια στιγμή με το κοινωνικό ζήτημα, αλλά και με την ιδεολογία και τις εγκατεστημένες κομματικές ταυτότητες, όταν μάλιστα στην κλίμακα Αριστερά-Δεξιά ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού αυτο-προσδιορίζεται στο πολιτικό κέντρο, ακόμα και ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, υιοθετώντας πολλές φορές συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες αξίες.
Αλλά ούτε σε αυτή τη μάχη πηγαίνεις με τα όπλα του αντιπάλου: τη γλώσσα, την αισθητική, την κοινωνική ηθική, δηλαδή υιοθετώντας τις αξίες του αντιπάλου (ούτε τα πρόσωπα που υποστασιοποίησαν την εξουσία του). Μόνο που η συζήτηση, πόσο μάλλον η χάραξη πολιτικής στρατηγικής, δεν μπορεί να γίνεται στον αέρα, χωρίς πραγματολογικά στοιχεία, χωρίς καταγεγραμμένες τάσεις, μόνο με εμπειρίες και υποθέσεις.
Η κοινωνική σύνθεση και η δομή της απασχόλησης
Την τελευταία δεκαπενταετία μέχρι την κρίση, η συνολική απασχόληση παρουσίαζε αυξητική τάση, φθάνοντας το 2008 τα 4,3 εκατομμύρια απασχολούμενους. Η Τράπεζα Ελλάδος στην έκθεσή της υπολογίζει ότι από την κρίση (2008-2012) χάθηκαν 850.000 θέσεις εργασίας και ο Κ. Καλλωνιάτης επισημαίνει ότι οι απώλειες επιστρέφουν την απασχόληση στα επίπεδα της δεκαετίας του 90 (3.681.926 στο τέλος του 2012). Για να δημιουργηθούν αυτές οι θέσεις εργασίας χρειάσθηκαν 17 χρόνια, με μέση ετήσια αύξηση του ΑΕΠ κατά 4%. Η επίσημη ανεργία τρέχει με 26%, (1.295.535 άνεργοι το 2012), η πραγματική με 30%, οι μακροχρόνια άνεργοι είναι 845.984.
Ο αριθμός των μισθωτών το 2012 είναι περίπου ίδιος με το 2001, 2,4 εκατομμύρια, αλλά αυτό αποκρύπτει μια σημαντική αύξηση του αριθμού τους πριν την εκδήλωση της κρίσης και στη συνέχεια ταχεία μείωση. Στο σύνολο των απασχολούμενων ήταν 59,4% το 2001 και 63,3% το 2012. Πριν την κρίση ο ρυθμός μεταβολής ήταν μεγαλύτερος.
Το ποσοστό των αυτοαπασχολούμενων στο σύνολο εμφανίζεται λίγο αυξημένο, από 23,6% το 2001 σε 24,3% το 2012. Ωστόσο, απόλυτο μέγεθος παραμένει σταθερό, στις 950.000. Περιλαμβάνει και ένα σημαντικό τμήμα μισθωτής εργασίας (μπλοκάκια). Υπήρξε πορεία μείωσης μέχρι την εκδήλωση της κρίσης, ενώ η αύξηση στη συνέχεια συγκαλύπτει ένα ποσοστό υποαπασχόλησης που προσεγγίζει οριακά την ανεργία.
Εργοδοτική τάξη: Οι εργοδότες σχεδόν ολόκληρη τη δεκαετία του 2000 κυμαίνονταν λίγο πάνω από 8%, ενώ τώρα είναι στο 7%. Από 330.000 το 2001, έφτασαν 390.000 το 2008 και σήμερα είναι 260.000. Η μείωση των 130.000 από το 2008 σε μεγάλο βαθμό είναι επιχειρήσεις που κλείσανε.
Μετανάστες και μετανάστριες: το 2011 στην Ελλάδα, στοιχεία της Eurostat, υπήρχαν επίσημα καταγεγραμμένοι 956.007 μετανάστες, 8,45% του πληθυσμού, (ανέρχεται στα 11.309.885). Είναι αρκετά υψηλότερο από τον μέσο όρο στην ΕΕ (6,63%). Η σύνθεσή τους έχει διαφοροποιηθεί, καθώς έχει μεν προστεθεί νέο κύμα μεταναστών - η Ελλάδα πύλη εισόδου για την Ευρώπη - μεγάλο μέρος τους όμως έχει επαναπατριστεί, ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης. Οι μετανάστες παρουσιάζουν υψηλό βαθμό συμμετοχής στα ανειδίκευτα εργατικά επαγγέλματα (περίπου 20%), ενώ στις κατηγορίες των ειδικευμένων και ημιειδικευμένων είναι σαφώς μικρότερη. Είναι επίσης γνωστό, η οικιακή εργασία (προσωπικές υπηρεσίες) παραπέμπει σε επάγγελμα κυρίως γυναικείο και μεταναστευτικό, που κυριαρχεί η μαύρη εργασία.
Ταξικές αναδιαρθρώσεις
Μπορούν να εξαχθούν πρώτα συμπεράσματα για τις γενικότερες τάσεις της ταξικής δομής της ελληνικής κοινωνίας και ταυτόχρονα να εντοπίσουμε τις διαφοροποιήσεις και μετασχηματισμούς που συντελούνται στο πλαίσιο της καπιταλιστικής κρίσης και της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης. Η Γεωργία Πετράκη* (Ταξικές αναδιαρθρώσεις στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία) διαπιστώνει τη μείωση της παραδοσιακής, δηλαδή κυρίως της βιομηχανικής εργατικής τάξης, με ταυτόχρονη αύξηση της επιστημονικής-τεχνικής εργασίας και τη διείσδυση των μεταναστών στην εργατική απασχόληση. Με τα αναλυτικά εργαλεία που μας κληροδότησε ο Νίκος Πουλαντζάς, μπορούμε να πούμε ότι παρατηρείται ταυτόχρονη μείωση της εργατικής τάξης και μια αύξηση της νέας μικροαστικής τάξης, χωρίς βέβαια να αποσιωπούνται τα τμήματα της εργατικής απασχόλησης που βρίσκονται στην γκρίζα ζώνης της επίσημης οικονομίας και δεν καταγράφονται.
Μεσαία στρώματα: νέα και παραδοσιακή μικροαστική τάξη
Η νέα μικροαστική τάξη, σε σύγκριση με την παραδοσιακή μικροαστική (που αποτελείται από μικρούς παραγωγούς, εμπόρους, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες με μικρό κλήρο), αποτελείται από επιστημονικά και τεχνικά επαγγέλματα ιδιωτικού και δημοσίου τομέα. Ο Χρήστος Λάσκος* στο κείμενο του για τον Πουλαντζά και την έννοια της κοινωνικής τάξης καταγράφει τα βασικά στοιχεία που προσδιορίζουν τη θέση της στον κοινωνικό σχηματισμό:
1. Δεν διαθέτουν κυριότητα στα μέσα παραγωγής.
2. Ασκούν λειτουργίες διοίκησης και επιτήρησης στο πλαίσιο της εργασιακής διαδικασίας.
3. Γενικότερα ασκούν εξουσίες του κεφαλαίου.
4.Είναι μέρος του συλλογικού εργάτη.
Άρα5. Είναι εκμεταλλευόμενοι από το κεφάλαιο.
6. Είναι παραγωγικά εργαζόμενοι.
Σε συνθήκες κρίσης και αναδιάταξης των ταξικών συσχετισμών από τη νεοφιλελεύθερη -μνημονιακή- διαχείρισή της η νέα μικροαστική τάξη αποδυναμώνεται, οικονομικά και πολιτικά, στο πλαίσιο της παλιάς κοινωνικής συμμαχίας με το αστικό μπλοκ εξουσίας, γεγονός που την καθιστά (δυνάμει) προνομιακό ακροατήριο της Αριστεράς. Για την παραδοσιακή μικροαστική τάξη, τα μεσαία στρώματα, όπως συνήθως λέμε, η Βάλια Αρανίτου* στο κείμενό της «Παραδοσιακή μικροαστική τάξη, εννοιολογικοί προσδιορισμοί» επισημαίνει την «ιστορική» εκτίμηση των μαρξιστών για προλεταριοποίηση στο μέλλον των μεσαίων στρωμάτων, θέση που στο καθεστώς της καπιταλιστικής κρίσης τείνει να επαληθεύεται για ένα σημαντικό μέρος των μεσαίων στρωμάτων, και υπενθυμίζει ότι τα απειλούμενα μεσαία στρώματα, ιστορικά, αποτέλεσαν τη δεξαμενή της ακροδεξιάς. Σήμερα, αυτό, φαίνεται να επαληθεύεται εν μέρει, αφού από αυτά τα στρώματα αντλεί η Χρυσή Αυγή μεγάλο μέρος της εκλογικής και πολιτικοϊδεολογικής επιρροής.
Πολιτικές και εκλογικές συμπεριφορές, με βάση την κοινωνική σύνθεση
Η ανάλυση των αποτελεσμάτων του Ιουνίου, σε συνάρτηση με τα κοινωνικά χαρακτηριστικά των ψηφοφόρων κάθε κόμματος, δίνει χρήσιμες πληροφορίες για τις κοινωνικές αντιπροσωπεύσεις των κομμάτων Από την ανάλυση (Πηγή: Public Issue) προκύπτει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντλεί την πολιτική του υπεροχή κυρίως από τον κόσμο της μισθωτής εργασίας, άνεργους, νεαρές και παραγωγικές ηλικίες, τα λαϊκά στρώματα των αστικών κέντρων, με μέση και ανώτερη μόρφωση. Αντίθετα, υστερεί σε επαγγέλματα εκτός παραγωγής, στα ανώτερα εισοδηματικά στρώματα, καθώς και στα χαμηλότερα μορφωτικά στρώματα.
Η Ν.Δ. έχει ισορροπημένη επιρροή, σε όλες σχεδόν τις κοινωνικές κατηγορίες, υστερεί χαρακτηριστικά στις νεαρές ηλικίες, υπερτερεί όμως στις μεγάλες, ιδιαίτερα στους άνω των 65, στους συνταξιούχους και τις νοικοκυρές, με δυναμική παρουσία στους αγρότες, όπως και στα στρώματα με χαμηλή εκπαίδευση. Ισχυρό προβάδισμα έχει η ΝΔ στα εύπορα στρώματα. Εξ αυτών μπορεί να ερμηνευθεί η στρατηγική της, του «Νόμου και της Τάξης» η οποία στοχεύει στα συντηρητικά ακροατήρια, αφού γνωρίζει ότι η συρρίκνωση των μεσαίων στρωμάτων και η υποχώρησή της στα πληττόμενα στρώματα της εργατικής τάξης, καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την ηγεμονική αναπαραγωγή της, με βάση τις κοινωνικές συμμαχίες της προ-μνημονιακής περιόδου.
Το ΠΑΣΟΚ στην εκλογική καταγραφή του Ιουνίου 2012 έχει εντυπωσιακά όμοια με τη ΝΔ κοινωνική καταγραφή, τα δυνατά και τα αδύναμα στοιχεία κοινωνικής αντιπροσώπευσης είναι ακριβώς τα ίδια, αναλογικά, με εκείνα της συντηρητικής παράταξης. Οι νέες σφυγμομετρήσεις του 2013, επιδεινώνουν όλους τους δείκτες αντιπροσώπευσης του κόσμου της εργασίας, ενώ σχεδόν εξαφανίζεται στις νεαρές ηλικίες και φοιτητές.
Η Χρυσή Αυγή έχει ισχυρή παρουσία στις νεότερες ηλικίες, στους άνεργους, στα μεσαία μορφωτικά στρώματα και στις ημιαστικές περιοχές. Αντίθετα υπο-εκπροσωπείται σε εκείνες τις κατηγορίες που έχουν ιστορική κομματική ένταξη και παραδοσιακούς δεσμούς, όπως συνταξιούχοι και νοικοκυρές.
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η ΔΗΜΑΡ έχουν ισορροπημένη κοινωνική καταγραφή, σχεδόν παρόμοια με το γενικό εκλογικό ποσοστό, με μια ελαφρά υπεροχή σε νεότερες ηλικίες και στα ανώτερα μορφωτικά στρώματα.
Εξίσου ισορροπημένο είναι το κοινωνικό προφίλ των ψηφοφόρων του ΚΚΕ, περισσότερο ομοιογενές σε σύγκριση με οποιοδήποτε άλλο κόμμα, σε όλους τους κοινωνικούς δείκτες. Στην κλίμακα αριστερά-δεξιά, στην Αριστερά τοποθετείται το σύνολο σχεδόν των ψηφοφόρων του.
Ανακεφαλαιώνοντας τα παραπάνω μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η Αριστερά σήμερα, ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ, εκπροσωπεί ηγεμονικά τον κόσμο της εργασίας και μάλιστα με αυξητική τάση, αφού δικομματισμός αφενός και παραδοσιακά κόμματα δεν μπορούν να δώσουν νέα υπόσχεση ευημερίας. Η δε διαχείριση του φόβου και της ανασφάλειας τείνει να γίνει πλέον πολύ λιγότερο αποτελεσματική σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν, όπως και οι παραδοσιακοί εκλογικοί δεσμοί. Τέλος, ο κόσμος της μισθωτής εργασίας, συνεπικουρούμενος με εκείνο της φθίνουσας οικογενειακής επιχείρησης, τους άνεργους και τα εκπτωχευμένα στρώματα αποτελούν πλέον τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού διαλύοντας την παλιά εκλογική αριθμητική και δίνοντας στον ΣΥΡΙΖΑ τη δυνατότητα να διεκδικήσει ακόμα και την αυτοδυναμία.
____________________
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου