Των Φώτη Παπούλια και Νίκου Σβέρκου*
Το πρώτo βήμα για τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σε «σύγχρονο δημοκρατικό κόμμα της Αριστεράς», όπως ήδη το αποκαλεί ο Αλέξης Τσίπρας, ξεκινά από σήμερα. Πάνω από 30.000 πολίτες σε πανελλαδικό επίπεδο θα εκλέξουν μέχρι τη Δευτέρα το βράδυ περίπου τρεις χιλιάδες αντιπροσώπους, οι οποίοι θα αποτελέσουν το σώμα της 1ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης, που θα οδηγήσει το όλο εγχείρημα στο ιδρυτικό συνέδριο την άνοιξη.
«Ηταν ώριμο αίτημα που είχε εκφραστεί από την κοινωνία, κυρίως μετά τις δεύτερες εκλογές» ισχυρίζονται συνεργάτες του προέδρου και αποκρούουν το επιχείρημα ότι η μετεξέλιξη προτιμήθηκε ώστε σε επόμενες εκλογές να μη χαθεί το «μπόνους» των πενήντα εδρών.
«Όταν για λόγους αρχής έχεις ταχθεί υπέρ της απλής αναλογικής, είναι τουλάχιστον κακοήθεια κάποιοι να εφευρίσκουν φτηνά επιχειρήματα» απαντούν σε όσους αντιμετωπίζουν με καχυποψία το εγχείρημα.
Το «τόλμημα», όπως εύστοχα είχε χαρακτηριστεί στις πρώτες συζητήσεις πριν από περίπου ένα χρόνο, είναι καινοφανές για την ιστορία της ελληνικής Αριστεράς. Ιστορία που μας είχε συνηθίσει τα «σοβαρά, τα όσια και τα ιερά» να συζητούνται πίσω από κλειστές πόρτες και εκ των υστέρων να πληροφορείται και να εγκρίνει η «αριστερή πρωτοπορία» τα τετελεσμένα.
Για πρώτη φορά η ανάγκη σημαντικού τμήματος της κοινωνίας, η οποία ζει και κινείται εκτός συνιστωσών, κομματικών γραμμών, ιδεολογικών θεσφάτων και «απαγορεύσεων», να συμμετάσχει και να εκπροσωπηθεί πολιτικά στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, υπερέβη τις προσδοκίες και των πλέον αισιόδοξων.
Νέες οργανώσεις στήθηκαν ανά την Ελλάδα και πραγματοποιήθηκαν εκατοντάδες συνελεύσεις. Φαίνεται μάλιστα η μεγάλη συμμετοχή σε αυτές να μην άφησε περιθώριο για εσωστρέφεια στους κόλπους της ηγεσίας.
Οι απόψεις που συζητήθηκαν, σε ένα κλίμα έντονης πολιτικοποίησης, από τις πλέον αιρετικές και ενίοτε ακραίες αντιευρωπαϊκές μέχρι και οι σχέσεις με την Εκκλησία, δείχνουν ότι αυτό που έψαχνε χρόνια η Αριστερά αρχίζει να το βρίσκει: τη συνάντηση με την κοινωνία, εκεί που, άλλοτε από ελιτισμό και άλλοτε από αδυναμία πειθούς, έμενε στον ρόλο της «φτωχής πλην τίμιας κόρης» του πολιτικού συστήματος.
Είναι χαρακτηριστική η εικόνα που μετέφερε στην «Εφ.Συν.» στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ από πρόσφατη επίσκεψή του σε πόλη της Β. Ελλάδας: « Όταν μπήκα στην οργάνωση, γνώριζα μόλις δέκα συντρόφους. Τους υπόλοιπους εκατό τους έβλεπα πρώτη φορά».
Στις 2 Δεκεμβρίου θα προκύψει και το σώμα των 301 μελών της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής, που θα οδηγήσει το σχήμα προς το ιδρυτικό συνέδριο της άνοιξης. Το 75% εξ αυτών θα εκλεγούν και το 25% θα οριστεί από τις συνιστώσες.
Στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη θα ανοίξει η πολιτική συζήτηση επί κειμένων, προτάσεων, παρατηρήσεων, παρεμβάσεων, κυρίως για την πολιτική φυσιογνωμία του νέου κόμματος, την οργανωτική του δομή, την ταυτότητά του.
Θα δημιουργηθεί ένα κόμμα ανοικτό στην κοινωνία και τα ρεύματά της, πολυτασικό και εξωστρεφές, ικανό να κυβερνήσει, ή ένα μόρφωμα αρχηγικό, κλειστό, που θα κουβαλάει τις δεσμεύσεις του παρελθόντος;
Η «Εφ.Συν.» ανοίγει σήμερα τον διάλογο για το νέο ενιαίο κόμμα της Αριστεράς και φιλοξενεί κείμενα ηγετικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σχετικά με το νέο εγχείρημα, τους στόχους του και τις προτεραιότητές του.
_________________________________________________
* από την ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ - 24/11/2012
http://www.efsyn.gr/?p=2926
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου