Αναφερόμενος στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ο αρθρογράφος σημειώνει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «αν και έχει παραιτηθεί από το αίτημα της άμεσης παραγραφής του χρέους, επιθυμεί λύση μέσω της διαπραγμάτευσης. Επισημαίνει το παράδειγμα της διαπραγμάτευσης για την διαγραφή μέρος του χρέους όπως έγινε με τη Γερμανία το 1953».
«Το μανιφέστο του ΣΥΡΙΖΑ προτείνει ότι η αποπληρωμή του χρέους μπορεί να επιτευχθεί μέσω της οικονομικής ανάπτυξης, παρά μέσω της περιστολής των δαπανών», συνεχίζει η εφημερίδα. «Θέλει η νέα σύμβαση με την Ευρώπη να στηριχθεί από μία τράπεζα επενδύσεων, υπερπάντων αγώνα ενάντια στην φοροδιαφυγή που ενδημεί στην ελληνική κοινωνία, ένα πρόγραμμα κοινωνικής απασχόλησης, μία αύξηση του κατώτατου μισθού και την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων. Σε συνεργασία με τις δυνάμεις κατά της λιτότητας στην Ισπανία, το κόμμα Podemos, o ΣΥΡΙΖΑ θέλει η ΕΕ να εγκαταλείψει τις πολιτικές λιτότητας», τονίζει με έμφαση.
«Υπάρχει όμως ένα εμπόδιο» εκτιμά ο αρθρογράφος. «Η αποφασιστική αντίσταση από το καθεστώς τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη. Η Ελλάδα, που κυβερνήθηκε από τη χούντα την επταετία 1967-1974, έχει ακόμη αντιαριστερά αισθήματα στο βαθύ κράτος. Στους κόλπους της αστυνομίας υπάρχουν επιρροές από τη Χρυσή Αυγή, ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος έχει προειδοποιήσει για ανεπανόρθωτη ζημιά στην οικονομία, εάν αλλάξει η πορεία…».
Στο άρθρο αναφέρονται και οι δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι «οι Έλληνες δεν πρέπει να ψηφίσουν με λάθος τρόπο», τονίζοντας ότι «δεν επιθυμεί στην εξουσία της Ελλάδας ακραίες δυνάμεις». Στο άρθρο του κ. Όουεν Τζόουνς κάνει εκτενή αναφορά στην φτώχια και την ανεργία που πλήττει τους Ελληνες, ενώ κάνει λόγο και για την απειλή της «νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, για την οποία αναφέρει ότι είναι ένα από τα πιο σκληρά ακροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη, και η οποία σε μία από τις εκλογικές μάχες έφτασε στο 15%. Αν και παραμένει απειλή, η στήριξή της έχει μειωθεί ευτυχώς στο μισό», σημειώνει.
Μετά από αρκετά χρόνια στο περιθώριο της ελληνικής πολιτικής σκηνής, σημειώνει ο αρθρογράφος, ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε πρώτος στις ελληνικές κάλπες για τις ευρωεκλογές, ενώ οι δημοσκοπήσεις του δίνουν προβάδισμα έναντι της κυβερνώσας κεντροδεξιάς Νέας Δημοκρατίας.
Η εφημερίδα αναφέρει τέλος δύο λόγους για τους οποίους η Ελλάδα έχει ανάγκη την έκδηλη αλληλεγγύη των Ευρωπαίων. «Αφενός, γιατί οφείλει να την προστατεύσει από επιθέσεις και αφετέρου γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να συμπαρασύρει και άλλα ευρωπαϊκά κόμματα που αντιτίθενται στη λιτότητα, όπως το Podemos στην Ισπανία και το Die Linke στη Γερμανία. «Ακόμη και στην παραδοσιακή Βρετανία όπου οι Εργατικοί είχαν «αδελφοποιηθεί» με το ΠΑΣΟΚ, υπάρχει η πιθανότητα να αναπτυχθούν δυνάμεις μέσα στο κόμμα των Εργατικών που θα προσπαθήσουν να επαναφέρουν ένα ριζοσπαστικό πρόταγμα, ενώ και άλλες πολιτικές ομάδες (όπως οι «Πράσινοι») να κερδίσουν μέρος της υποστήριξης των ψηφοφόρων», επισημαίνεται.
Ο αρθρογράφος, κλείνοντας, αναφέρει ότι «το 2015 μπορεί τελικά να είναι μία χρονιά, κατά την οποία η λιτότητα θα αναμετρηθεί με τους αντιπάλους της σε όλη την Ευρώπη. Ή θα είναι η χρονιά που είτε θα δοθεί μία δημοκρατική μάχη, είτε η οικονομική τρέλα θα μας στραγγαλίσει μέχρι θανάτου. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα που θα κρίνει το μέλλον εκατομμυρίων ανθρώπων».
_______________
http://www.hitandrun.gr/guardian-niki-tou-siriza-anatrepi-tin-litotita-stin-evropi/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου