ΣΥΡΙΖΑ

ΣΥΡΙΖΑ
Πατήστε πάνω στην εικόνα για να συνδεθείτε στην ανανεωμένη μας Σελίδα, σας ευχαριστούμε
«Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο».

Αδαμάντιος Κοραής (1748 – 1833)

γιατρός και φιλόλογος, από τους πρωτεργάτες του νεοελληνικού διαφωτισμού.

ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

Το παρόν ιστολόγιο είναι η φωνή της Οργάνωσης Mελών ΣΥΡΙΖΑ - ΜΑΡΑΘΩΝΑ, ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ, ΣΟΥΛΙ, ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ.

Τα Γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Μαραθώνα είναι στην κεντρική πλατεία της Νέας Μάκρης Λ.Μαραθώνος και Ν. Πλαστήρα, τηλ. 22940 94688, καθημερινά τα γραφεία λειτουργούν 6 με 9 μ.μ.


Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Ρένα Δούρου: "Αναλαμβάνουμε την ευθύνη για την Αττική των πολιτών"


         ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ        
28.08.2014


Αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ανάπτυξη, εμβάθυνση της δημοκρατίας και αλληλεγγύη είναι οι προτεραιότητες της νέας περιφερειακής αρχής - Κυριάρχησε η πολιτική ορκοδοσία. Η Δούρου ορκίστηκε στον όρκο των Κορυσχάδων.



Η Αττική αλλάζει με την Αριστερά

Η ορκωμοσία χθες της νέας περιφερειακής αρχής υπό τη Ρένα Δούρου ενεργοποιεί πολλούς συμβολισμούς, επαναφέρει, όμως, με πολιτικούς όρους, λαϊκές προσδοκίες για αλλαγή της καθημερινότητας και την ανάγκη δημοκρατικής στροφής της χώρας. Στη μεγαλύτερη περιφέρεια, η Αριστερά καλείται να δώσει δείγματα αποφασιστικής παρέμβασης, ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο δημοκρατικό πρότυπο διακυβέρνησης, που θα βασίζεται στη λαϊκή συμμετοχή και θα αποδεικνύεται καθημερινά ολοένα και περισσότερο αποτελεσματικό.
Αναμφίβολα η Περιφέρεια έχει τη δική της αυτονομία. Τα προβλήματά της, όμως, αποτελούν, σε μεγάλο βαθμό, μικρογραφία της κρίσης που μαστίζει ολόκληρη τη χώρα. Οι πολίτες αναμένουν δημοκρατική - ηθική διακυβέρνηση, μακριά από την αμαρτωλή διαχείριση της διαπλοκής και την υποταγή στα μεγάλα συμφέροντα, φιλική και ειλικρινή προς την κοινωνία, με προτεραιότητες την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την υποβάθμιση του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος, καθώς και πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της μάστιγας της ανεργίας και τη δημιουργία συνθηκών ανθρώπινης ζωής. Μια προοδευτική διακυβέρνηση, που θα στηρίζεται στη διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες και τη συνεργασία με τους δήμους, υπερβαίνοντας την παράδοση (δι)κομματικής ευνοιοκρατίας. Μια περιφερειακή διακυβέρνηση, που θα εντάσσει την Αττική στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Όχι μόνον μέσω της αναγκαίας αξιοποίησης των κοινοτικών κονδυλίων, αλλά υφαίνοντας ένα νέο μέλλον για τα εκατομμύρια πολιτών της Περιφέρειας, έξω από τη μοιρολατρεία και τα δεσμά του Μνημονίου.
Στην Περιφέρεια Αττικής, η Αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλες προοδευτικές ευαισθησίες θα αναμετρηθούν με προβλήματα που η αναγκαία ενωτική και κινηματική συμπόρευση για τη λύση τους θα προσημάνει τη συνολική θεώρηση για την προοδευτική ανασυγκρότηση και την εξουσία κοινωνικής σωτηρίας της χώρας. Η Περιφέρεια Αττικής δεν είναι ένα σκαλοπάτι για την κυβέρνηση της Αριστεράς. Είναι όμως ένα τεστ ηθικοπολιτικής αξιοπιστίας και ένα πεδίο διαμόρφωσης ενωτικής δυναμικής για την αναγκαία δημοκρατική ανατροπή.
Γι' αυτό, πάνω στο νέο περιφερειακό συμβούλιο, πάνω στη Ρένα Δούρου, ακουμπούν σήμερα προσδοκίες που ξεπερνούν τα ήδη μεγάλα όρια της Αττικής. Κάποτε, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, π.χ. στην Ιταλία, η Αριστερά δοκιμαζόταν ως κυβέρνηση σε περιφερειακό επίπεδο, κατά κανόνα με επιτυχία. Αυτή όμως η επιτυχία δεν μεταφράστηκε εγκαίρως και ευθύγραμμα σε κυβερνητική επιβράβευση. Στην περίπτωση της Ελλάδας, υπάρχει η ελπιδοφόρα ιδιομορφία ότι η νίκη της Αριστεράς στην Αττική εντάσσεται σ' ένα λαϊκό ρεύμα, σε μια λαϊκή αξίωση για αλλαγή του μοντέλου συνολικής εξουσίας στη χώρα. Ανταποκρινόμενη στην απαίτηση του λαϊκού παράγοντα, η Αριστερά καλείται να κάνει πράξη το πρόγραμμά της, να συγκρουστεί με κατεστημένα συμφέροντα, δομές και νοοτροπίες και να μετατρέψει τη δημαρχική και περιφερειακή αποκέντρωση σε κύτταρα αυθεντικής εκπροσώπησης των λαϊκών αγωνιών, σε πρωτογενείς θεσμούς συμμετοχικής εξουσίας.
Ξεκινάμε από δύσκολη αφετηρία. Έχουμε μπροστά μας να αντιμετωπίσουμε σύνθετα προβλήματα, που γίνονται ακόμη πιο δύσκολα από την καταθλιπτική επιβολή των μνημονιακών πολιτικών. Έχουμε μπροστά μας να αντιπαλέψουμε πολιτικούς αντιπάλους και μεγάλα συμφέροντα που καραδοκούν λυσσασμένα. Έχουμε (γιατί να το κρύψουμε;) να αντιμετωπίσουμε και τις κακές πλευρές του εαυτού μας. Γι' αυτές όμως δεν έχουμε καμία δικαιολογία.
Συγχαρητήρια, Ρένα, συγχαρητήρια, φίλοι και σύντροφοι της νέας περιφερειακής διακυβέρνησης. Καλή δύναμη! Η μάχη που καλείστε να δώσετε είναι μάχη όλων! Η Αριστερά μπορεί να αλλάξει, αλλάζει με την Αριστερά!

____________
εφημ. Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου