ΣΥΡΙΖΑ

ΣΥΡΙΖΑ
Πατήστε πάνω στην εικόνα για να συνδεθείτε στην ανανεωμένη μας Σελίδα, σας ευχαριστούμε
«Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο».

Αδαμάντιος Κοραής (1748 – 1833)

γιατρός και φιλόλογος, από τους πρωτεργάτες του νεοελληνικού διαφωτισμού.

ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

Το παρόν ιστολόγιο είναι η φωνή της Οργάνωσης Mελών ΣΥΡΙΖΑ - ΜΑΡΑΘΩΝΑ, ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ, ΣΟΥΛΙ, ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ.

Τα Γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Μαραθώνα είναι στην κεντρική πλατεία της Νέας Μάκρης Λ.Μαραθώνος και Ν. Πλαστήρα, τηλ. 22940 94688, καθημερινά τα γραφεία λειτουργούν 6 με 9 μ.μ.


Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

Συμπεράσματα και προτάσεις μετά τις 3 εκλογικές μάχες στην Ανατολική Αττική

22-07-2014
 
Νομαρχιακή επιτροπή ΣΥ.ΡΙΖ.Α Ανατολικής Αττικής

 Κείμενο αποτίμησης της τριπλής εκλογικής του Μαΐου του 2014
Συμπεράσματα και προτάσεις μετά τις 3 εκλογικές μάχες στην Ανατολική Αττική

Εισαγωγικά
Οι εκλογικές μάχες που δόθηκαν στα όρια της Ανατολικής Αττικής από την Νομαρχιακή Επιτροπή και τις Ο.Μ της περιοχής, σε συνάρτηση με τη γενική στρατηγική και τακτική του κόμματός μας το διάστημα πριν αλλά και κατά την προεκλογική περίοδο, εμφάνισαν παρόμοια χαρακτηριστικά με τα πανελλαδικά χαρακτηριστικά της εκλογικής συμπεριφοράς του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Σημειώθηκαν επιτυχίες και ενθαρρυντικά ποσοστά σε κάποιες περιοχές, ιδιαίτερα στις κάλπες των περιφερειακών εκλογών και των ευρωεκλογών αλλά εμφανίστηκαν και οι αδυναμίες που γενικότερα παρουσίασε σε όλη τη χώρα, ειδικά στις κάλπες των δημοτικών εκλογών.
1) Αποτίμηση Αυτοδιοικητικών εκλογών στην περιφερειακή ενότητα Ανατολικής Αττικής
Α. Γενική εκτίμηση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές
Όταν προβαίνεις σε μια αποτίμηση ενός εκλογικού αποτελέσματος, πρέπει να ξεκαθαρίσεις τις βάσεις αναφοράς σου και το πολιτικό πλαίσιο. Δηλαδή θα πρέπει να επιλέξεις αν τα αποτελέσματα που είχες θα συγκριθούν κυρίως με αυτά της αντίστοιχης προηγούμενης εκλογικής διαδικασίας ή θα εκτιμηθούν σε σχέση με την επιρροή του κομματικού φορέα, στον οποίο αναφέρεσαι, χωρίς βέβαια να ξεχνάμε ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές ποτέ δε γίνονται σε κενό πολιτικής, αλλά επηρεάζονται από τις γενικότερες εξελίξεις.
Με βάση τα προαναφερθέντα πιστεύουμε ότι η στρατηγική ανατροπής του πολιτικού κατεστημένου και δημιουργίας κλίματος ριζικής αναδιάρθρωσης του πολιτικού-διοικητικού συστήματος της χώρας, όπως είχε
αναγγελθεί με την απόφαση της Κ.Ε. του Αυγούστου 2013, δεν εξυπηρετήθηκε καθόλου από τα αποτελέσματα των
εκλογών στους δήμους και στις περιφέρειες.
Επίσης η απόπειρα σύγκρισης του αριθμού τόσο των ποσοστών μας όσο και των εκπροσώπων μας στους Ο.Τ.Α. με
τα αντίστοιχα δεδομένα του 2010 δεν πρέπει να μας κάνει να ξεχνάμε ότι η Αριστερά γενικότερα και στην Ελλάδα
είχε παραδοσιακά ισχυρή παρουσία στην Αυτοδιοίκηση, πολύ μεγαλύτερη της κεντρικής της έκφρασης και σε κάθε
εκλογική άνοδο σε βουλευτικές εκλογές προηγείτο μια ισχυρή καταγραφή σε συνδικαλιστικό-αυτοδιοικητικό
επίπεδο.
Άρα αν και αυξήσαμε σημαντικά την επιρροή μας και τη θεσμική μας εκπροσώπηση1
σε δήμους και περιφέρειες,
δυστυχώς δεν καταφέραμε σαν χώρος να καταγράψουμε αποτελέσματα αντίστοιχα της γενικής μας πολιτικής
παρουσίας (πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές), ούτε να δημιουργήσουμε όρους γενικότερης πολιτικής ανατροπής.
Β. Αττική – περιγραφή

1
α. Στους 325 δήμους έχουμε 23 Ο.Τ.Α. που κερδίσαμε και άλλους 11 που ήρθαμε δεύτεροι,
β. Στις 13 περιφέρειες κερδίσαμε σε δύο (Αττική, Ιόνια νησιά), σε άλλες τρεις είμαστε αξιωματική αντιπολίτευση (Ήπειρος, Πελοπόννησος, Στερεά Ελλάδα), στις δε υπόλοιπες 8 κατέχουμε την τρίτη θέση.
1. Είναι προφανές ότι θα μιλούσαμε για καθαρή αποτυχία, αν δεν είχαμε το εξαιρετικά σημαντικό αποτέλεσμα της Αττικής. Όπως και να το προσεγγίσει κανείς, η νίκη της «Δύναμης Ζωής» ήταν μεγάλου πολιτικού βεληνεκούς και μπορεί να αποτελέσει αφετηρία σοβαρών πολιτικών αλλαγών, αφού είναι η πρώτη φορά που η Αριστερά καλείται να διοικήσει μια τόσο μεγάλη πολιτική-χωρική ενότητα.
Βέβαια η επιτυχία αυτή δεν προέκυψε ως αποτέλεσμα μιας συλλογικής, προγραμματικά άρτιας, προεκλογικής εκστρατείας όσο της γενικότερης πολιτικής σημασίας που πήρε η συγκεκριμένη σύγκρουση στην περιφέρεια Αττικής και της δυναμικής, επιτυχούς, τακτικής της Ρένας Δούρου.
Ανατολική Αττική. Πριν από όλα θέλουμε να τονίσουμε, ότι τα αποτελέσματα των Αυτοδιοικητικών εκλογών στην περιοχή μας ήταν μακριά από τις προσδοκίες μας. Σε επίπεδο περιφέρειας στον α’ γύρο είμαστε μαζί με τη δυτική Αττική και τα νησιά οι τρεις περιφερειακές ενότητες που το ψηφοδέλτιό μας ήρθε δεύτερο με περίπου 1,5 εκατοστιαία μονάδα διαφορά, στο β’ γύρο ήρθαμε πάλι δεύτεροι μαζί με τον βόρειο τομέα και τα νησιά με 0,60% διαφορά.
Στους 13 δήμους της περιοχής μας πουθενά δεν προσεγγίσαμε τη δεύτερη θέση με εξαίρεση το Κορωπί, όπου όμως ως γνωστό υπήρχαν ουσιαστικά δύο συνδυασμοί. Και στους Ο.Τ.Α. είμαστε μαζί με τη Δυτική Αττική και τα νησιά οι τρεις χειρότερες από τις συνολικά 8 της Αττικής, περιφερειακή ενότητα.
Τα ποσοστά μας κυμάνθηκαν από 2,5% (Λαύριο) έως 12% (Παλλήνη) με εξαίρεση όπως είπαμε το Κορωπί (17%).
Πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι αυτά τα αποτελέσματα είναι άσχημα σε τρία επίπεδα:
- Σε σχέση με την εκλογική επιρροή του κόμματός μας (βλ. ευρωεκλογές).
- Αναφορικά με τις προηγούμενες επιδόσεις μας στους δήμους, όπου είχαμε καλή θεσμική παρουσία, ανώτερη των εκλογικών ποσοστών.
- Σε σύγκριση με τα ποσοστά που πετύχαιναν τα ψηφοδέλτια του ΣΥΝ στις νομαρχιακές εκλογές (Αυτόνομοι Κάθοδοι), όπου οι επιδόσεις μας ήταν ανώτερες τόσο σε σχέση με τα αντίστοιχα ψηφοδέλτια της Αττικής όσο σε σύγκριση με το μέσο όρο των ποσοστών του κόμματος πανελλαδικά.
Επομένως η εικοσαετής ανοδική μας πορεία στην Ανατολική Αττική φαίνεται ότι ανακόπτεται, ας ελπίσουμε προσωρινά.
2. Τα αίτια
Η ραγδαία πληθυσμιακή και οικονομική ανάπτυξη της τελευταίας τριακονταετίας επέφερε μεγάλες ανακατατάξεις τόσο στην κοινωνική σύνθεση των κατοίκων όσο και στην πολιτική συμπεριφορά τους. Έτσι από περιοχή με έντονα αγροτικά στοιχεία μεταβλήθηκε σε ουσιαστικά αστικό χώρο, προέκταση της πρωτεύουσας , με οικονομικές δραστηριότητες τριτογενούς χαρακτήρα.
Πολιτικά, η παραδοσιακά κεντροδεξιά έκφραση μετατράπηκε σε επικράτηση ΠΑΣΟΚ (τόσο στους δήμους όσο και κεντρικά) και σε συνεχή ανοδική τάση των ποσοστών του ΣΥΝ (από 3,5% το 1996 σε 7% το 2010). Κοινωνικά, η τεράστια αυτή περιοχή (45% της συνολικής έκτασης της Αττικής) έχει όλα σχεδόν τα στρώματα: μεγαλοαστούς, μεσαία τάξη, μικρομεσαίους, υπολείμματα αγροτών, εργατικά στρώματα. Η συνεχής όμως πληθυσμιακή κινητικότητα δεν ενισχύει ιδιαίτερα ούτε την κοινωνική συνοχή, ούτε τις σταθερές κοινωνικές δομές. Παράλληλα η κρίση κατάφερε καίριο πλήγμα σε αντιλήψεις της διαρκούς κοινωνικής ανόδου που κυριαρχούσε στα στρώματα αυτά.
Στις σοβαρές ελλείψεις υποδομών της Ανατολικής Αττικής ήρθαν να προστεθούν τα προβλήματα ανεργίας, κόκκινων δανείων, ραγδαίες γενικότερες αλλαγές σε δεδομένες κοινωνικές πρακτικές.
Δημοτικές εκλογές
- Οι οργανώσεις του ΣΥΝ είχαν ανέκαθεν προβλήματα κοινωνικής γείωσης μεγαλύτερα του μέσου όρου. Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι οργανώσεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α που από το 2012 βρίσκονται για αντικειμενικούς λόγους(οργανωτική συγκρότηση νέου κόμματος, διαρκείς εσωκομματικές οργανωτικές διαδικασίες, μικρή σε σχέση με την κεντρική επιρροή του κόμματος εγγραφή μελών) αλλά και υποκειμενικούς λόγους (ετεροβαρής σημασία στις εσωκομματικές πολιτικές αντιπαραθέσεις) σε μια σχετικά εσωστρεφή σε σχέση με τις ανάγκες και τη συγκυρία κατάσταση. Αντίθετα παραδοσιακοί και νέοι μηχανισμοί εξάρτησης και πελατειακής εξυπηρέτησης παγιώθηκαν από τα δύο πρώην μεγάλα κόμματα εξουσίας, εκμεταλλευόμενα και ιδιαίτερα προβλήματα (πχ. αυθαίρετα, νέες οικοδομές, κλπ.) Αυτές οι εξαρτήσεις φαίνεται ότι σε περίοδο κρίσης αμφισβητήθηκαν, αλλά δεν ανατράπηκαν. Ωστόσο οι Ο.Μ. του ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφεραν συνολικά να αποκτήσουν πολιτική και κοινωνική παρέμβαση στις πόλεις τους παρά την αύξηση του αριθμού των μελών τους. Στην μικρή κοινωνική παρέμβαση των Ο.Μ μας ρόλο έπαιξε και η μη ύπαρξη δημοτικών παρατάξεων που να έχουν δράση και παρουσία στα τοπικά δρώμενα τα προηγούμενα χρόνια. Στην πλειοψηφία τους οι παρατάξεις μας εμφανίστηκαν πρώτη φορά και κάποιες  κυριολεκτικά τις τελευταίες ημέρες.
- . Ο απόλυτος σχεδόν κομματικός χαρακτήρας των ψηφοδελτίων μας. Η παραπάνω τακτική μας για τις δημοτικές εκλογές, επηρεάστηκε σημαντικά την απόφαση της ΚΕ τον Αύγουστο του 2013 που οδήγησε το σύνολο των ΟΜ να πάρουν αποφάσεις και να σχηματίσουν ψηφοδέλτια που απαρτίζονταν κυρίως από μέλη και φίλους του κόμματός μας, δίχως τις απαραίτητες πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες σε τοπικό επίπεδο, υπολογίζοντας ότι η πολιτική ακτινοβολία του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να δημιουργήσει δυναμική νίκης και στο επίπεδο των δήμων. Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος ήταν ότι τα ψηφοδέλτια που παρουσιάσαμε στις δημοτικές εκλογές ήταν αδύναμα και αναντίστοιχα των απαιτήσεων και σε αρκετούς δήμους δεν κατορθώσαμε καν να έχουμε ολοκληρωμένα ψηφοδέλτια.
- Η αδυναμία εξεύρεσης αναγνωρίσιμων υποψηφίων, απόρροια της έλλειψης επαρκούς κοινωνικής γείωσης αλλά και οι διαμάχες και τα φαινόμενα παραγοντισμών που μας ταλαιπώρησαν και οδήγησαν ακόμη και σε άρνηση υποστήριξης των ψηφοδελτίων μας, ακόμη και σε συμμετοχή συντρόφων σε αντιπαραθετικά με τα ψηφοδέλτια που ο ΣΥ.ΡΙΖΑ στήριξε.(Μαρκόπουλο, Λαύριο) Αξιολογότατοι, αλλά στην πλειοψηφία  άγνωστοι στους τόπους τους και στις γειτονιές τους ήταν οι υποψήφιοί μας. Οι διευρύνσεις με μη  κομματικά μέλη, όπου έγιναν, δεν ανέτρεψαν τον κανόνα και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν προσέφεραν πολλά πράγματα.
- Ιδιαίτερα φαινόμενα που σημάδεψαν τις φετινές δημοτικές εκλογές, όπως ο ελληνικού τύπου
μπερλουσκονισμός- γκλαμουριά που στη δική μας περιοχή εμφανίστηκε μέσω της υποψηφιότητας Ψινάκη στο δήμο Μαραθώνα. Θα πρέπει να εντοπίσουμε εδώ και την αδυναμία μας να αντιπαρατεθούμε πειστικά σε περιπτώσεις που παρά την ύπαρξη παρατάξεών μας με σχετική παρουσία ετών στον χώρο τους, το είδος του αντιπάλου οδήγησε σε παρόμοια κακά αποτελέσματα και να βρούμε τρόπο να ανταπεξέλθουμε σε παρόμοιες προκλήσεις στο μέλλον.
- Οργανωτικά προβλήματα σε διάφορες Ο.Μ. Οι διαμάχες μέσα στις ΟΜ για ζητήματα άσχετα με τις
δημοτικές εκλογές, κυρίως μικροπαραγοντισμού, αλλά και για θέματα και προβλήματα της γενικότερης πολιτικής του κόμματός μας, σε κάποιες περιπτώσεις έγιναν εστίες άσχετων προς το αντικείμενο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών αντιπαραθέσεων αποπροσανατόλισαν και δυσκόλεψαν την πολιτική και εκλογική μας αποτελεσματικότητα.
- Η παντελής έλλειψη οικονομικής αρωγής από το κόμμα προς τις δημοτικές παρατάξεις(με εξαίρεση τη Λαυρεωτική) αλλά και την Ν.Ε .Οι οικονομικές αδυναμίες στο σχεδιασμό μιας εκλογικής μάχης που χρειάζονταν στις περισσότερες περιπτώσεις μια ιδιαίτερη προβολή, λειτούργησαν αρνητικά. Κατεβλήθη μια πολύ καλή προσπάθεια από τη Ν.Ε να στηριχθούν οι Ο.Μ οικονομικά στον προεκλογικό αγώνα με πόρους της Ν.Ε αλλά τα μεγέθη ήταν πολύ μεγάλα οπότε δεν μπορούσε να αντιστοιχηθεί με τις ανάγκες.
- Οι αδυναμίες του κεντρικού στελεχικού δυναμικού της Νομαρχιακής αλλά και της ΚΕ να παρέμβουν πιο
αποφασιστικά και με φυσική παρουσία σε περιπτώσεις αδύναμων πολιτικά και οργανωτικά ΟΜ επίσης λειτούργησε ανασταλτικά. Περιφερειακές εκλογές
- Το μικρό διάστημα προεκλογικής εκστρατείας του περιφερειακού ψηφοδελτίου (μόλις 3 εβδομάδες), παρά τις αλλεπάλληλες εξορμήσεις μας, λειτούργησε ανασταλτικά, ιδιαίτερα σε χώρους με δυσκολίες για μας (πχ. Μεσόγεια).Σε αυτό έπαιξε μεγάλο ρόλο η αδικαιολόγητη καθυστέρηση της ανακοίνωσης του ψηφοδελτίου που έγινε κυριολεκτικά την τελευταία ημέρα.
- Η αντικειμενική ταύτιση των δημοτικών με το περιφερειακό ψηφοδέλτιο λειτούργησε αρνητικά για το δεύτερο, αφού ταυτίστηκε με συνδυασμούς που όπως είδαμε δεν υπερέβησαν το 10%. Παράλληλα δεν γινόταν μερικές φορές κατανοητή η ιδιαιτερότητα και η ευρύτητα που θα έπρεπε να έχει αυτός ο αγώνας που χρειαζόταν διείσδυση και σε άλλους χώρους πέρα από τις δημοτικές παρατάξεις που υποστήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ με αποτέλεσμα εντάσεις και αρνητικούς σχολιασμούς που αδικούσαν την σκοπιμότητα αυτής της προσπάθειας.
- Υποτιμήθηκε τις περισσότερες φορές η σημασία της μάχης των περιφερειακών εκλογών στο πρώτο γύρο
και σχεδόν πουθενά δεν είχαμε επαρκή αριθμό συντρόφων και φίλων να δουλέψουν για αυτές μια και το
κύριο καθήκον για τις περισσότερες Ο.Μ είχαν γίνει οι δημοτικές εκλογές. Πολλές φορές ο αγώνας των
περιφερειακών μας υποψηφίων ήταν μοναχικός και χωρίς την ανάλογη συνδρομή από τις ΟΜ. Στο δεύτερο
γύρο υπήρξαν κάποιες περιορισμένες πάντως διαθεσιμότητες και η μάχη δόθηκε χωρίς πίστη και διάθεση,
ακόμα και σε επίπεδο στελεχών της νομαρχιακής ελάχιστοι πέρα από τους υποψηφίους πήραν μέρος με
επαρκή διαθεσιμότητα στον αγώνα.
- Η τριβή ξεκίνησε από την πρώτη στιγμή στην νομαρχιακή για τον τρόπο κατάρτισης και της τελικής
έγκρισης του ψηφοδελτίου, η δε συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο αποτέλεσε σημείο έντονης διαμάχης μέσα
στην γραμματεία, την νομαρχιακή καθώς και στις Ο.Μ μια και οι διαθεσιμότητες για υποψηφίους, σε
αντίθεση με τις δημοτικές εκλογές, ήταν πολύ μεγάλη. Η σχετική απόφαση της αρμόδιας επιτροπής έγινε
δεκτή με πολλές αντιρρήσεις και επιφυλάξεις. Η χρονική στενότητα οδήγησε σε ένα ψηφοδέλτιο που δεν
είχε τις καλύτερες δυνατές επιλογές μιας και σε αυτό δεν περιελήφθησαν σύντροφοι-ισσες με σχετική
αναγνώριση στους μαζικούς χώρους τους και στην κοινωνία. Επίσης δεν μπορέσαμε να έχουμε την
καλύτερη δυνατή χωροταξική κάλυψη με αποτέλεσμα σε κάποιους δήμους να έχουμε περισσότερους
υποψηφίους και σε άλλους καθόλου. Τα κριτήρια της ισορροπίας των τάσεων (και με ευθύνη της
επιτροπής υποψηφίων) και όχι της ικανότητας και της αναγνωσιμότητας έγιναν κυρίαρχα με αποτέλεσμα ο
τελικός κατάλογος να μην εγκριθεί από την νομαρχιακή αλλά και ο κατάλογος που ανακοινώθηκε και
εγκρίθηκε από την γραμματεία δεν έγινε τελικά αποδεκτός στο σύνολο του, μιας και επικράτησαν κριτήρια άσχετα με την αποτελεσματικότητα των υποψηφίων. Στα αρνητικά πρέπει να προσθέσουμε και το γεγονός ότι σχεδόν το σύνολο της γραμματείας ήταν υποψήφιοι και έτσι ο συντονισμός καθώς και οι πολλές δουλειές για τις ανάγκες του γενικότερου εκλογικού αγώνα διεκπεραιώθηκαν από ελάχιστους συντρόφους.

Συμπεράσματα από τις αυτοδιοικητικές εκλογές
Τα γενικά αποτελέσματα δεν μας δικαίωσαν και δεν ανέδειξαν τοπικά το κόμμα μας ούτε σαν αξιωματική αντιπολίτευση ούτε περισσότερο σαν πρώτο κόμμα στην ελληνική κοινωνία. Αντίθετα θα λέγαμε, ότι τα αποτελέσματα μας είναι σε πολλές περιπτώσεις συγκρίσιμα με τα αποτελέσματα που είχε το ΚΚΕ. Αποκαλυπτική είναι η αναλογία που έχουμε μεταξύ των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών όπου και οι διαφορές είναι σε γενικές γραμμές ανάλογου βαθμού και στα δύο κόμματα.
Σε 10 από τους 13 δήμους είχαμε αλλαγή διοίκησης (10 στους 11 Καλλικρατικούς), χωρίς εμείς να καταφέρουμε να παρέμβουμε ούτε σε επίπεδο ανάδειξής μας στη δεύτερη θέση. Το 2010 πετύχαμε τη συμμετοχή μας στις διοικήσεις 3 δήμων (Σαρωνικός, Σπάτα-Αρτέμιδα, Διόνυσος). Τώρα ξεκινάμε από πολύ χαμηλά. Στην περιφέρεια, αν και κερδίσαμε, ήρθαμε δεύτεροι.
Η πολιτική αδυναμία των οργανώσεών μας, η σημαντική έλλειψη προβεβλημένων τοπικών στελεχών, η απομόνωση των Ο.Μ. σε σχέση με τις τοπικές κοινωνίες και τα προβλήματά τους, η ανικανότητα αξιοποίησης των θετικών δράσεων που είχαμε (πχ. διόδια, Κερατέα), η πολιτική ανασφάλεια που μας εμπόδισε να
ηγεμονεύσουμε σε ευρύτερες τοπικές συμφωνίες, οι παραγοντισμοί και οι προσωπικές φιλοδοξίες που μας οδήγησαν σε πόλεις με αδύναμη παρουσία (πχ. Μαρκόπουλο) σε 2 ή 3 συνδυασμούς, συνέβαλαν στα αποτελέσματα που είχαμε.
Παρόλα αυτά πρέπει οπωσδήποτε να κρατήσουμε και τα θετικά αποτελέσματα που μένουν σαν παρακαταθήκη για τους μελλοντικούς μας αγώνες. Έχουμε πλέον στο σύνολο των δήμων της ανατολικής αττικής δημοτικές παρατάξεις και εκλεγμένους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους. Δημιουργήσαμε συσπειρώσεις με φίλους ευρύτερα από το κόμμα. Έχουμε γίνει κοινωνοί των τοπικών προβλημάτων και έχουμε πρόγραμμα δράσης σε όλους τους Καλλικρατικούς δήμους. Η εντυπωσιακή νίκη της «Δύναμης Ζωής» και η ύπαρξη δημοτικών συμβούλων και παρατάξεων σε όλους σχεδόν τους δήμους μειώνουν τις αρνητικές συνέπειες των
αυτοδιοικητικών αποτελεσμάτων. Μας δίνουν τη δυνατότητα συστηματικής δουλειάς, παρέμβασης και πολιτικής παρουσίας στην Ανατολική Αττική. Ταυτόχρονα όμως το θετικό αποτέλεσμα στην περιφέρεια βάζει πολλά και πρωτόγνωρα καθήκοντα για το κόμμα μιας και για πρώτη φορά καλούμαστε από θέση ευθύνης να ανταποκριθούμε σε ρόλους σημαντικούς και σε σύνθετα καθήκοντα που θα μας δώσουν την δυνατότητα για πρώτη φορά να αναπτύξουμε πολιτικές που αφορούν μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας. Θα πρέπει και εμείς να πάρουμε μέρος και να συμβάλλουμε στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση του προγράμματος στην περιφέρεια .
Δεν πρέπει να υποτιμήσουμε τις δυνατότητες που έχουμε και να αξιοποιήσουμε μια αφού στις οργανωμένες δυνάμεις μας έχουμε τον περιφερειάρχη καθώς και αρκετούς (3) περιφερειακούς συμβούλους. Από μας εξαρτάται το επόμενο διάστημα να έχουμε ένα αναβαθμισμένο ρόλο σε όλα τα δημοτικά συμβούλια και φυσικά να βοηθήσουμε όλοι το δύσκολο έργο του αριστερού υποδείγματος στη διακυβέρνηση της περιφέρειας Αττικής.
Θα ήταν παράλειψη κλείνοντας να μην αναφέρουμε ότι η δεύτερη Κυριακή, με τα αποτελέσματά της, που σε κάποιες περιπτώσεις (Κερατέα, Γραμματικό, Βαρνάβα) έφτασαν τα ποσοστά μας κοντά στο 80% δικαίωσαν την συνολική μας προσπάθεια και μας γέμισαν αισιοδοξία για το μέλλον, δείχνοντας πως όταν έρχεσαι σε ρήξη με συγκεριμένα συμφέροντα (π.χ μαφία των σκουπιδιών) οι πολίτες το αναγνωρίζουν.

Η Ν.Ε αποφασίζει:
Για την υλοποίηση όλων των παραπάνω απαραίτητη κρίνεται η ανασυγκρότηση και η αναβάθμιση της
δουλειάς της επιτροπής αυτοδιοίκησης της Ν.Ε, στην οποία χρήσιμο είναι να συμμετέχουν οι επικεφαλής των δημοτικών συνδυασμών, οι περιφερειακοί σύμβουλοι, και ο αντιπεριφερειάρχης σ.Φιλίππου .
Επίσης απαραίτητη είναι η συστηματική παρακολούθηση των δημοτικών παρατάξεων και η πολιτική (όχι κατ’ ανάγκη οργανωτική) σύνδεσή τους με τις Ο.Μ. Κυρίως όμως η μόνιμη, συνεχής παρουσία και παρέμβαση στις τοπικές κοινωνίες και στα προβλήματά τους.

Ευρωεκλογές 
Γενικά
Οι ευρωεκλογές είναι η μάχη που δώσαμε με την μεγαλύτερη επιτυχία γενικά αλλά και ειδικά στην Ανατολική Αττική. Η νίκη για πρώτη φορά κόμματος της αριστεράς σε εκλογές σε εθνικό επίπεδο είναι από μόνο του ένα πολύ σημαντικό και ιστορικό γεγονός. Παράλληλα η σταθεροποίηση των ποσοστών μας στα επίπεδα του Ιουνίου του 2012 δείχνουν ότι η ψήφος στο ΣΥ.ΡΙΖ.Α παγιοποιείται και αποκτά πολιτικά χαρακτηριστικά. Παρόλα αυτά είναι φανερό ότι θα θέλαμε κάτι περισσότερο που θα επιτάχυνε τις πολιτικές εξελίξεις και ιδιαίτερα την ανατροπή της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου.

Αποτελέσματα ευρωεκλογών στην Ανατολική Αττική
Τα αποτελέσματα που είχαμε σε κάθε δήμο μπορούμε να δούμε ότι έχουν μια αντιστοιχία με τα γενικότερα  αποτελέσματα του κόμματος. Στην μάχη αυτή είχαμε την μεγαλύτερη συσπείρωση των δυνάμεών μας, που αν και κουρασμένες από την ένταση και τα πολλά καθήκοντα της προηγούμενης Κυριακής, δόθηκε παρά τη στενότητα του χρόνου με επάρκεια και είχε θετικά αποτελέσματα. Πρέπει ωστόσο να διακρίνουμε και τις αδυναμίες που σε
πολλές περιπτώσεις έπαιξαν ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα. Σε επίπεδο καλλικρατικών δήμων έχουμε αποτελέσματα  που είναι ακόμη και πάνω από το αποτέλεσμα του Ιουνίου του 2012 (Μαραθώνας) έως και αποτελέσματα πολύ κάτω από τον Ιούνιο του 2012 (Μενίδι, -6,5%, Λαύριο -3,5%). Πέρα από τα γενικότερα πολιτικά ζητήματα που επισημαίνονται και στην τελευταία απόφαση της κεντρικής επιτροπής τα αποτελέσματα δεν είναι άσχετα με οργανωτικές ανεπάρκειες καθώς και με προβλήματα εσωστρέφειας που την προηγούμενη περίοδο ταλάνισαν και ταλανίζουν τις οργανώσεις μας και που οδήγησαν πολλές ΟΜ σε διαμάχες χωρίς κανένα πολιτικό περιεχόμενο. Το Ο.Γ καθώς και οι υπεύθυνοι από την Νομαρχιακή δεν μπόρεσαν επαρκώς να διευθετήσουν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν και θα πρέπει άμεσα και στοχευμένα να δούμε τι θα κάνουμε το επόμενο διάστημα ώστε να τα ξεπεράσουμε (Μαρκόπουλο, Λαύριο, Ωροπός, Μενίδι)
Παράλληλα οφείλουμε να τονίσουμε ότι σε επίπεδο Ανατολικής Αττικής Αττικής(όπως και πανελλαδικά)  ανησυχητική είναι και η αύξηση των δυνάμεων της Χρυσής, ιδιαίτερα σε δύσκολες και κοινωνικά υποβαθμισμένες
περιοχές όπως οι Αχαρνές με έντονο το στοιχείο της ταξικής πόλωσης, ενώ παράλληλα παραδοσιακά στην Ανατολική Αττική η Χρυσή Αυγή έχει δυνατά ερείσματα που ανάγονται σε εγγενή συντηρητικά χαρακτηριστικά των τοπικών κοινωνιών.

Συμπεράσματα από τις ευρωεκλογές-προτάσεις
Οι τρεις αυτές εκλογικές μάχες δόθηκαν με την συμβολή εκατοντάδων μελών αλλά και φίλων του κόμματος  και των παρατάξεών μας. Οι ΟΜ απέκτησαν εξωστρέφεια και θερμάνθηκαν τόσο οι σχέσεις των μελών μεταξύ τους
όσο και με την κοινωνία. Μπορέσαμε να πλησιάσουμε πολλές κοινωνικές ομάδες, να ακούσουμε και να  γνωρίσουμε τα προβλήματά τους. Η ώσμωση μας αυτή μας ανέδειξε σαν κύριο πρόβλημα του χώρου μας τον ασαφή και θολό πολιτικό λόγο.
Εκτιμούμε ότι ένας σαφής και σταθερός δημόσιος πολιτικός λόγος , δίχως παλινωδίες και φαινόμενα
διγλωσσίας, που μπερδευτούν και αποπροσανατολίζουν, βασισμένος στις συνεδριακές αποφάσεις , τις αποφάσεις
της Κ.Ε και της Π.Γ είναι το απαραίτητο εργαλείο ώστε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των τμημάτων του λαού που  ενώ πλήττονται από τα μνημόνια ακόμα εμφανίζονται επιφυλακτικά απέναντι μας.
Στην κατεύθυνση αυτή και στο πλαίσιο υλοποίησης της κατεύθυνσης της Π.Γ για την τρίμηνη πολιτική εξόρμηση του κόμματος:
-Θα πρέπει άμεσα να προσπαθήσουμε να εντάξουμε όλο αυτό το κόσμο στις γραμμές του κόμματος
δίνοντας ένα ιδιαίτερο βάρος στην περαιτέρω οργανωτική ανάπτυξη των Ο.Μ της περιοχής ευθύνης μας αλλά και  στην ένταξη νέων στις γραμμές μας
-Θα καταβληθεί μια ιδιαίτερη προσπάθεια για το στήσιμο οργανώσεων νεολαίας στους δήμους της
Ανατολικής Αττικής και όπου αυτό δεν είναι εφικτό, μεταξύ όμορων δήμων.
- Θα πρέπει ακόμα να αντιμετωπίσουμε στα πλαίσια της κατεύθυνσης της ΠΓ όλα τα οργανωτικά και
πολιτικά προβλήματα από τα φαινόμενα αποστράτευσης συντρόφων-ισσών μέχρι τα προβλήματα που προέκυψαν  με τις καθόδους συντρόφων-σσων με αντιπαραθετικά ψηφοδέλτια στις δημοτικές εκλογές, διασφαλίζοντας και τη μέγιστη δυνατή ενότητα και πολιτική συνοχή των Ο.Μ μας.
-Στο άμεσο διάστημα πρέπει να εξετάσουμε τη δυνατότητα οργάνωσης μια κεντρικής εκδήλωσης με θέμα  «όχι στο ξεπούλημα το παραλιών μας» με ομιλητή κεντρικό στέλεχος του κόμματος.
-Θα γίνει μια προγραμματισμένη και συντονισμένη προσπάθεια για την καλύτερη δυνατή παρουσία των Ο.Μ της Ανατολικής Αττικής στις κινητοποιήσεις της Δ.Ε.Θ που προβλέπονται πολιτικό ορόσημο το φετινό θερμό πολιτικά φθινόπωρο.
- Θα επανασχεδιάσουμε την οργανωτική δομή και τον καταμερισμό αρμοδιοτήτων στην Ν.Ε, αξιοποιώντας
την εμπειρία που αποκτήσαμε από τις επιτυχίες αλλά και τις ανεπάρκειες μας σε όλο το προηγούμενο διάστημα.
Θα πρέπει να λύσουμε τα οργανωτικά και λειτουργικά προβλήματα που έχουν αρκετές ΟΜ. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα έχουμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο πολιτικές εξελίξεις και η ετοιμότητα και η διαθεσιμότητά μας θα  πρέπει να είναι μεγάλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου