ΣΥΡΙΖΑ

ΣΥΡΙΖΑ
Πατήστε πάνω στην εικόνα για να συνδεθείτε στην ανανεωμένη μας Σελίδα, σας ευχαριστούμε
«Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο».

Αδαμάντιος Κοραής (1748 – 1833)

γιατρός και φιλόλογος, από τους πρωτεργάτες του νεοελληνικού διαφωτισμού.

ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

Το παρόν ιστολόγιο είναι η φωνή της Οργάνωσης Mελών ΣΥΡΙΖΑ - ΜΑΡΑΘΩΝΑ, ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ, ΣΟΥΛΙ, ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ.

Τα Γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Μαραθώνα είναι στην κεντρική πλατεία της Νέας Μάκρης Λ.Μαραθώνος και Ν. Πλαστήρα, τηλ. 22940 94688, καθημερινά τα γραφεία λειτουργούν 6 με 9 μ.μ.


Κυριακή, 26 Μαΐου 2013

ΠΕΝΗΝΤΑ χρόνια από τη δολοφονία του Γρ. Λαμπράκη ΔΙΗΜΕΡΟ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Μαραθώνας-Ν. Μάκρη 1-2 Ιουνίου 2013

Ανακοίνωση-Πρόσκληση


Στις 22 Μαΐου 2013 συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από τη δολοφονία του Γρ. Λαμπράκη, βαλκανιονίκη, υφηγητή της Ιατρικής, βουλευτή της αριστεράς, ηγέτη του κινήματος ειρήνης.

Οι αγώνες του Λαμπράκη και η διεθνής τους προβολή έχουν ταυτιστεί με τον Μαραθώνα. Διότι από τον Τύμβο του Μαραθώνα – σύμβολο νικηφόρας αντίστασης στην ξένη επιβουλή - ξεκίνησε ο Γρ. Λαμπράκης την πρώτη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης – πρώτη πορεία ειρήνης στην ιστορία της Ελλάδας – η οποία είχε προγραμματιστεί να καταλήξει στην Πνύκα – σύμβολο της δημοκρατίας.

Η πορεία είχε απαγορευτεί από την τότε κυβέρνηση Καραμανλή και η πραγματοποίησή της από τον Γρ. Λαμπράκη (και λίγους συνοδοιπόρους του που μπόρεσαν να ξεφύγουν από τα μπλόκα της χωροφυλακής)  αποτέλεσε πράξη πολιτικής ανυπακοής στις τότε συνθήκες έξαρσης του ψυχρού πολέμου και του ακραίου αντικομουνισμού.

Επρόκειτο για μεγάλη νίκη του Γρ. Λαμπράκη, με τεράστια διεθνή απήχηση.

Από το 1964 ο Τύμβος του Μαραθώνα καθιερώθηκε ως η αφετηρία πολλών Μαραθώνιων πορειών – προδικτατορικά και μεταδικτατορικά – με ένα από τα κύρια αιτήματα την απομάκρυνση των ξένων βάσεων, μία από τις οποίες ήταν εγκατεστημένη στη Νέα Μάκρη απ΄όπου τελικά απομακρύνθηκε το 1990 και στη συνέχεα ο χώρος της βάσης περιήλθε στο Δήμο Ν. Μάκρης, εντός του οποίου έχει τοποθετηθεί προτομή του Γρ. Λαμπράκη. Οι αγώνες για την ειρήνη φέρνουν αποτελέσματα.
50 χρόνια μετά τη δολοφονία του Γρ. Λαμπράκη, η μνήμη του εξακολουθεί να εμπνέει και να κινητοποιεί για την ειρήνη, τη δημοκρατία, την εθνική ανεξαρτησία και την κοινωνική αλληλεγγύη.

Σας προσκαλούμε να τιμήσουμε τη μνήμη του Γρ. Λαμπράκη και το μεγάλο Κίνημα των Λαμπράκηδων, το Σαββατοκύριακο 1-2 Ιουνίου 2013, που οργανώνουμε διήμερο Ειρήνης και Αλληλεγγύης στο Μαραθώνα και στη Ν. Μάκρημε πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα και διεκδικητικό πλαίσιο:
-        Να οριστεί «Έτος Λαμπράκη» το 2013.
-        Να δοθεί το όνομα του Λαμπράκη σε πλατεία του Δήμου Μαραθώνα.
-        Να οργανώσουμε την κοινωνική αλληλεγγύη, χωρίς καμιά διάκριση, σύμβολο της οποίας υπήρξε ο Γρ. Λαμπράκης, ο «γιατρός των φτωχών».
Πολιτική Κίνηση Μαραθώνα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ
Ν.Ε.Ανατ. Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ
Τμήμα πολιτισμού ΣΥΡΙΖΑ -ΕΚΜ


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ, 1η  ΙΟΥΝΙΟΥ 2013 παραλία Ν. Μάκρης - λιμανάκι

18.30          Κατάθεση στεφάνου στην προτομή του Γρ. Λαμπράκη στον Τύμβο του Μαραθώνα και έναρξη πορείας ειρήνης από τον Τύμβο στο Λιμανάκι της Ν. Μάκρης.
20.15            Χαιρετισμοί από τους Πάνο Τριγάζη πρόεδρο επιτροπής πρωτοβουλίας για το έτος Λαμπράκη, Ηλία Χρονόπουλο γραμματέα νεολαίας του Συνασπισμού και Φώτη Δεληβοριά γραμματέα δημοτικού συμβουλίου Μαραθώνα
20.30      Κεντρική ομιλία από τη ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ, βουλευτή  ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.
21.00            Καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τον Γιώργο Καλκάνη


ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013 παλαιό δημαρχείο Ν. Μάκρης

10.30            Το χρονικό της δολοφονίας του Γρ. Λαμπράκη. Ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη και παραγωγού Γιάννη Κατωμερή. Κείμενα διαβάζει η ηθοποιός και  σκηνοθέτης Μάνια Παπαδημητρίου.
11.00            Ομιλία ιστορικού-πανεπιστημιακού Μιχάλη Λυμπεράτου
11.30            Η δολοφονία του Γρ. Λαμπράκη με την ματιά των ποιητών. Δραματοποίηση: Κατερίνα Παλιού Διδάκτωρ ιστορίας της τέχνης ηθοποιός. Κείμενα - επιλογή ποιημάτων ασμάτων: Αντωνία Τρουλινού Ανάγνωση-Απαγγελία Μάρκος Δεληγιάννης ποιητής, Κατερίνα Παλιού. Άσματα Λυδία Πάλλα.
13.00        Εγκαίνια γραφείων Πολιτικής Κίνησης Μαραθώνα ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

13.30            Λήξη εκδηλώσεων διημέρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου