δεκάδες χιλιάδες κόσμου στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα. Πάνω από 160.000 οι διαδηλωτές στην Αθήνα, μεγάλη συγκέντρωση και στη Θεσσαλονίκη. Σε πολλές επαρχιακές πόλεις το παρών έδωσαν και οι αγρότες με τα τρακτέρ τους. Η οργή των εργαζομένων και της νεολαίας, που εκφράστηκε μαζικά στην πανεργατική απεργία της 20ης Φλεβάρη, «τράβηξε την κουρτίνα» και «ξεγύμνωσε» το κλίμα τεχνητής αισιοδοξίας που καλλιεργεί η συγκυβέρνηση.
Με μεγάλα ποσοσστά συμμετοχής στην απεργία, τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα, χιλιάδες εργαζόμενοι, ανέργοι, νέοι-ες και συνταξιούχοι πλημμύρισαν τους δρόμους της Αθήνας, συγκροτώντας ένα εντυπωσιακό απεργιακό ποτάμι. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν η κεφαλή της πορείας βρισκόταν στο Σύνταγμα, τα τελευταία μπλοκ ήταν ακόμα στο Μουσείο. Εκεί είχε δώσει ραντεβού και η συντριπτική πλειοψηφία των διαδηλωτών, ενώ στο Πεδίο του Άρεως και στην επίσημη εξέδρα των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ βρέθηκαν μόνο μερικές εκατοντάδες κόσμου, δείγμα της ανυποληψίας στην οποία έχουν περιέλθει οι συμβιβασμένες ηγεσίες των δύο συνομοσπονδιών.
Τα μπλοκ των συνδικάτων που βρίκονται εδώ και τρία χρόνια σε συνεχείς κινητοποιήσεις ήταν εκεί ξανά, με μεγάλη συμμετοχή των μελών τους: ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΠΟΕΔΗΝ, ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, ΟΛΜΕ-ΔΟΕ, καθώς και πολλά πρωτοβάθμια σωματεία, όπώς του ΤΤ, του ΙΓΜΕ, των εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ, στα φροντιστήρια, σε υπουργεία και οργανισμούς του δημοσίου κ.α. Σημαντική παρουσία και της νεολαίας, μέσα σε μπλοκ φοιτητικών συλλόγων και σωματείων.
Ιδιαίτερα εντυπωσιακό το μπλοκ των νέων του ΣΥΡΙΖΑ, όπως άλλωστε και η συνολική παρουσία του φορέα της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Όπως και στις τελευταίες απεργίες, έτσι και σήμερα, χιλιάδες μέλη και μη του ΣΥΡΙΖΑ πορεύτηκαν με τα πανό δεκάδων τοπικών οργανώσεών του και τις κόκκινες σημαίες του σχήματος ή των συνιστωσών του. Ογκώδης και η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ που προπορεύτηκε ξεκινώντας από την Ομόνοια.
Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας. Στη Θεσσαλονίκη πλήθος κόσμου συμμετείχε στις απεργιακές συγκεντρώσεις που ξεκίνησαν από διάφορα σημεία της πόλης, όμως όλες κατέληξαν στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Χιλιάδες διαδηλωτές στην Πάτρα και το Ηράκλειο.
Παρά το σύνηθες κλίμα εκφοβισμού με τους κλειστούς σταθμούς του Μετρό και την αστυνομοκρατία, το δυναμικό που αντιστέκεται τρία χρόνια τώρα στη βαρβαρότητα των μνημονίων, επιμένει σε αγωνιστική κατεύθυνση και μαζικοποιεί τις απεργιακές συγκεντρώσεις, εντείνοντας τα αδιέξοδα της συγκυβέρνησης. Η κοινωνία που υποφέρει, δεν πείθεται από τα ευχολόγια του Σαμαρά και αναζητά τον τρόπο να ανατρέψει την πολιτική της φτώχειας και της ανεργίας.
Σε αυτή την ανάγκη για πολιτικό προσανατολισμό και προοπτική ανατροπής, ο ρόλος της Αριστεράς και των αγωνιστών της βάσης των σωματείων θα είναι καθοριστικός. Το στοιχείο των δεκάδων εξορμήσεων και συνελεύσεων σε χώρους δουλειάς για την οργάνωση της γενικής απεργίας, η ενεργοποίηση σύσσωμου του δυναμικού του ΣΥΡΙΖΑ για την επιτυχία της, είναι στοιχεία που πρέπει να κρατήσουμε και να ενισχύσουμε στο νέο γύρο κινητοποιήσεων που ξεκινάει. Τα νέα μέτρα, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, η ένταση της καταστολής και οι «εκτροπές» είναι εδώ.
Το καθήκον της κλιμάκωσης και του καλύτερου συντονισμού των αγώνων μας, με ακόμα πιο μαζικές και δυναμικές πορείες, με παρατεταμένο απεργιακό-πολιτικό αγώνα, θα είναι ο κρίσιμος παράγοντας για πέσει η κυβέρνηση Σαμαρά, για να τσακίσουμε τα μνημόνια, να ανατρέψουμε την λιτότητα και για να δημιουργήσουμε το ηγεμονικό ρεύμα που θα εκπροσωπηθεί από την κυβέρνηση της Αριστεράς.
Η άρχουσα τάξη και τα κόμματά της τρέμουν μια τέτοια προοπτική και θα κάνουν τα πάντα για να την ακυρώσουν. Είναι χρέος του εργατικού κινήματος και της Αριστεράς, να κάνει πραγματικότητα τον εφιάλτη τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου