ΣΥΡΙΖΑ

ΣΥΡΙΖΑ
Πατήστε πάνω στην εικόνα για να συνδεθείτε στην ανανεωμένη μας Σελίδα, σας ευχαριστούμε
«Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο».

Αδαμάντιος Κοραής (1748 – 1833)

γιατρός και φιλόλογος, από τους πρωτεργάτες του νεοελληνικού διαφωτισμού.

ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

Το παρόν ιστολόγιο είναι η φωνή της Οργάνωσης Mελών ΣΥΡΙΖΑ - ΜΑΡΑΘΩΝΑ, ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ, ΣΟΥΛΙ, ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ.

Τα Γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Μαραθώνα είναι στην κεντρική πλατεία της Νέας Μάκρης Λ.Μαραθώνος και Ν. Πλαστήρα, τηλ. 22940 94688, καθημερινά τα γραφεία λειτουργούν 6 με 9 μ.μ.


Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

H τοποθέτηση του Φώτη Δεληβοριά «Η Δύναμη Πολιτών» στο Δημοτικό Συμβούλιο για τον προϋπολογισμό 2013 του Δήμου Μαραθώνα


Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητας 2013-16 που υπαγόρευσε η τρόϊκα και εκτελεί η τρικομματική κυβέρνηση ρίχνει βαριά τη σκιά του στα οικονομικά της τοπικής αυτοδιοίκησης και περιορίζει σημαντικά τον κοινωνικό ρόλο  Δήμων σε μια περίοδο που η κοινωνία το έχει ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

Τα νέα μέτρα και οι περικοπές έρχονται σε αντίθεση με τις υποσχέσεις της Κυβέρνησης για στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προκειμένου οι Δήμοι να συμβάλλουν στην διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης καθώς και της εύρυθμης λειτουργίας των πόλεων.
Με τη νέα φιλοσοφία που εισάγεται με το μεσοπρόθεσμο καταργείται ουσιαστικά το αυτοδιοίκητο των Δήμων, επιβάλλεται σιδηρά παρακολούθηση ώστε με την  παραμικρή παρέκκλιση να μπαίνει ο Δήμος σε καθεστώς επιτροπείας.
Αυτό σημαίνει περιορισμό δαπανών σε αυστηρά ανελαστικές, υποχρεωτικές μετατάξεις προσωπικού, αύξηση ιδίων εσόδων (τοπικοί φόροι).
Κατ επέκταση θα έχουμε: στάση πληρωμών, αδυναμία λειτουργίας των  υπηρεσιών, περιορισμό των έργων σε εργασίες συντήρησης των ήδη υπαρχόντων, κατάρρευση του κοινωνικού κράτους   ειδικά στους κρίσιμους τομείς της υγείας και της παιδείας όπου οι Δήμοι παίζουν σημαντικό ρόλο.
Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται και από τους αριθμούς: Τα τρία τελευταία χρόνια τα έσοδα της Τ.Α. έχουν μειωθεί κατά 60%. Στον κρατικό προϋπολογισμό του 2013 αφαιρείται ποσόν 1,7 δις € από αυτά που προβλέπονταν από τον Καλλικράτη ( 2355εκ. από 4087εκ.).
Στα πλαίσια αυτά κινείται και ο προϋπολογισμός που μας φέρατε για ψήφιση.
Έχει μεγάλη σημασία στις σημερινές συνθήκες που η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών δοκιμάζεται από  εξοντωτικά οικονομικά μέτρα (μειώσεις μισθών και συντάξεων, βαρειά φορολογία, χαράτσια, κλείσιμο επιχειρήσεων, ανεργία, να ακουστεί η φωνή αυτών των ανθρώπων, να τους ζητήσουμε να συνδιαμορφώσουν τον προϋπολογισμό της πόλης που ζουν με προτάσεις , υποδείξεις, ιδέες που εμείς δεν σκεφτήκαμε. Δεν είναι τυχαίο ότι εκεί που ο Δήμος ολιγωρεί, οι δημότες πάνε μπροστά. Συνεταιρισμοί για φτηνά καταναλωτικά προϊόντα , για ανταλλαγή υπηρεσιών ελεύθερου χρόνου, έκαναν την εμφάνισή τους στην πόλη μας και ο Δήμος απουσιάζει. Οι υπάρχοντες συμμετοχικοί θεσμοί είτε παραγκωνίζονται, είτε παρωδούνται. Η παρωδία της επιτροπής διαβούλευσης είναι ενδεικτική.
Λάθος πρώτο: Ο προϋπολογισμός δεν είναι συμμετοχικός.
Δεν είναι ούτε αναπτυξιακός. Δεν περιλαμβάνονται έργα που θα ωθήσουν την τοπική οικονομία, που με το παγκοσμίως γνωστό όνομα του Μαραθώνα θα προωθούσαμε στο εξωτερικό αγροτικά προϊόντα της περιοχής μας. Δεν περιλαμβάνονται δράσεις για ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού, και τη δημιουργία υποδομών που θα προβάλλουν την ιστορικότητα του τοπίου και του σημαντικού ιστορικού γεγονότος που σημαδεύει τον Μαραθώνα.
Αγνοήσατε τις προτάσεις μας για την επισκευή και ανάδειξη του μεσαιωνικού πύργου της Οινόής, εκεί ακριβώς που αρχίζει η μοναδική στην Αττική διαδρομή του ομώνυμου φαραγγιού, που η ανάδειξή του θάφτηκε κάτω από τη σκανδαλώδη συμπεριφορά των αρμοδίων του ΕΟΤ και για την αποκατάσταση της ζημιάς που υπέστη ο Δήμος δεν κάνατε τίποτε μέχρι σήμερα.
Παρακολουθούμε όλοι την απογύμνωση του Κέντρου Υγείας από γιατρούς και νοσηλευτές, την υποβάθμιση των υπηρεσιών του προς τους Δημότες.
Βλέπουμε την υποβάθμιση των υποδομών της παιδείας στην περιοχή μας, τα προβλήματα θέρμανσης τώρα το χειμώνα , την αδυναμία μετακίνησης των μαθητών.
Βλέπουμε τη θλίψη στα μάτια των ηληκιωμένων που βλέπουν τους αγώνες μιας ζωής να πάνε χαμένοι. Την απόγνωση στα πρόσωπα των γονέων που δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν τα αναγκαία για τη διατροφή και την μόρφωση των παιδιών τους.
Την απογοήτευση στα πρόσωπα των νέων που δεν βρίσκουν δουλεία και αναγκάζονται να ξενιτευτούν. Αν δεν βρουν χώρο όλες αυτές οι αγωνίες στον προϋπολογισμό, τότε δεν υπάρχει προϋπολογισμός.

Κύριε Δήμαρχε
Σύμφωνα με το σύνταγμα στη χώρα μας « κάθε εξουσία πηγάζει από το λαό» και ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι πιο κοντά στην πηγή, από κάθε άλλη αρχή.
Με τη δύναμη του λαού εμείς «Η Δύναμη Πολιτών» σας καλούμε να αποτυπώσετε στον προϋπολογισμό του Δήμου Μαραθώνα ότι αναλογεί στις προσδοκίες των Δημοτών . Προϋπολογισμό κρατικής υπηρεσίας εμείς δεν θέλουμε να ψηφίσουμε.

Φώτης Δεληβοριάς

20/12/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου