ΣΥΡΙΖΑ

ΣΥΡΙΖΑ
Πατήστε πάνω στην εικόνα για να συνδεθείτε στην ανανεωμένη μας Σελίδα, σας ευχαριστούμε
«Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο».

Αδαμάντιος Κοραής (1748 – 1833)

γιατρός και φιλόλογος, από τους πρωτεργάτες του νεοελληνικού διαφωτισμού.

ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

Το παρόν ιστολόγιο είναι η φωνή της Οργάνωσης Mελών ΣΥΡΙΖΑ - ΜΑΡΑΘΩΝΑ, ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ, ΣΟΥΛΙ, ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ.

Τα Γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Μαραθώνα είναι στην κεντρική πλατεία της Νέας Μάκρης Λ.Μαραθώνος και Ν. Πλαστήρα, τηλ. 22940 94688, καθημερινά τα γραφεία λειτουργούν 6 με 9 μ.μ.


Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Το 1952 -εκδίδεται το πρώτο φύλλο της εφημερίδας της ΕΔΑ «Η Αυγή».

 Πρώτος διευθυντής της ήταν ο Βασίλης Εφραιμίδης.

Στις 4 Αυγούστου του '74 επανακυκλοφόρησε η «Αυγή», που είχε κλείσει και ο εξοπλισμός της είχε λεηλατηθεί από τη χούντα, ενώ πολλοί δημοσιογράφοι της είχαν φυλακιστεί, είχαν εξοριστεί ή είχαν περάσει στην παρανομία. Το πρώτο φύλλο είχε ως κύρια θέματα συνέντευξη του Ηλ. Ηλιού με θέμα τη στάση της αριστεράς απέναντι στα μεγάλα εθνικά θέματα, άρθρο για τον εκδημοκρατισμό και την επαναφορά σε ισχύ του Συντάγματος του '52, δήλωση του Μ. Θεοδωράκη για την ενότητα της αριστεράς. 
Επίσης, χαιρετισμό του Κώστα Βάρναλη για την επανέκδοση της εφημερίδας, ανάλυση για το πώς η χούντα κατέστρεψε την ελληνική οικονομία, καθώς και χρονογράφημα του Μποστ. Η μεταδικτατορική «Αυγή» κυκλοφόρησε πριν τη νομιμοποίηση του ΚΚΕ, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ Εσωτερικού και άλλων δημοσιογράφων του χώρου της ανανεωτικής αριστεράς. Όπως θυμάται ο Στέφανος Παπαναστασίου, υπήρξε αμφιταλάντευση στην ηγεσία του ΚΚΕ Εσωτερικού, αν πρέπει να βγει αμέσως η "Αυγή", γιατί τα οικονομικά του κόμματος ήταν πενιχρά. 
Με την παρέμβαση του Μπάμπη Δρακόπουλου αποφασίστηκε να επισπευσθεί η έκδοση, κάτι που κατορθώθηκε μόλις 11 μέρες μετά τη μεταπολίτευση. Τη νομική ευθύνη ως εκδότης είχε ο παλαίμαχος συνδικαλιστής, δημοσιογράφος Τάσος Δήμου, ο οποίος επί επτά χρόνια είχε μείνει ασύλληπτος στην παρανομία. Την ευθύνη για την έκδοση ανέλαβαν οι δημοσιογράφοι Θανάσης Τσουπαρόπουλος και Κώστας Χατζηαργύρης, οι οποίοι ήσαν και οι πρώτοι διευθυντές στη νέα περίοδο, καθώς επίσης ο Λευτέρης Βουτσάς, δημοσιογράφος και μέλος της ηγεσίας του ΚΚΕ Εσωτερικού, και οι δημοσιογράφοι Τάσος Βουρνάς, Στέφανος Παπαναστασίου, Γιώργος Σαββίδης, Βασίλης Κωνσταντινίδης και Βαγγέλης Οικονομίδης. 
Στις συσκέψεις του πολιτικού τμήματος συμμετείχε ο Λεωνίδας Κύρκος. Την ευθύνη της διανομής ανέλαβε ο Ζαχαρίας Ζαχαριάδης, ενώ καθοριστική ήταν η συμμετοχή του Γρηγόρη Ξανθινάκη, ο οποίος εργαζόταν και προδικτατορικά στην "Αυγή". Μετά τον Σεπτέμβριο, στο επιτελείο της εφημερίδας προστέθηκαν ο Λευτέρης Μαυροειδής, η Αφρώ Παντελέσκου, ο Σοφιανός Χρυσοστομίδης (όταν επέστρεψε από την Κύπρο), ο Αριστείδης Μανωλάκος, ο Νίκος Κιάος, η Κλειώ Κόντου (για τα σπουδαστικά), ο Τάκης Χαρίτος, ο Γιώργος Μαντζουράνης (στο εργατικό ρεπορτάζ) και άλλοι πολλοί. Την οικονομική διεύθυνση είχε ο Σέργιος Χατζηανδρέου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου