ΣΥΡΙΖΑ

ΣΥΡΙΖΑ
Πατήστε πάνω στην εικόνα για να συνδεθείτε στην ανανεωμένη μας Σελίδα, σας ευχαριστούμε
«Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο».

Αδαμάντιος Κοραής (1748 – 1833)

γιατρός και φιλόλογος, από τους πρωτεργάτες του νεοελληνικού διαφωτισμού.

ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

Το παρόν ιστολόγιο είναι η φωνή της Οργάνωσης Mελών ΣΥΡΙΖΑ - ΜΑΡΑΘΩΝΑ, ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ, ΣΟΥΛΙ, ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ.

Τα Γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Μαραθώνα είναι στην κεντρική πλατεία της Νέας Μάκρης Λ.Μαραθώνος και Ν. Πλαστήρα, τηλ. 22940 94688, καθημερινά τα γραφεία λειτουργούν 6 με 9 μ.μ.


Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Επιστρέφει ο εφιάλτης της παιδικής φτώχειας στην Ελλάδα


Τη διεύρυνση των ανισοτήτων ευρωπαϊκού Βορρά - Νότου, με θύματα τα παιδιά, απόρροια των πολιτικών λιτότητας, αποτυπώνει η νέα έκθεση της UNICEF με θέμα την ευημερία των παιδιών στις πλούσιες χώρες. Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 25η θέση, σε σύνολο 29 χωρών, στον συγκεντρωτικό πίνακα κατάταξης ενώ βρίσκεται στην 23η θέση στη σχετική παιδική φτώχεια, με ποσοστό 15% - ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στη Δυτική Ευρώπη και υπερδιπλάσιο των ποσοστών στις σκανδιναβικές χώρες και στην Ολλανδία. Σε δεινή θέση βρίσκονται άλλες τρεις χώρες του Νότου, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία, καθώς εμφανίζουν σχετικό ποσοστό φτώχειας μεγαλύτερο του 15%.
Στην 25η θέση ανάμεσα σε 29 χώρες * Πρωταθλήτρια στην παχυσαρκία, πίσω από τις ΗΠΑ * Τα Ελληνόπουλα αναπνέουν τον χειρότερο αέρα
Περίπου το 19% των παιδιών στην Ελλάδα στερείται βασικά αγαθά όπως, μεταξύ άλλων, τουλάχιστον ένα γεύμα την ημέρα με κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι, φρέσκα φρούτα και λαχανικά κάθε μέρα, βιβλία, καινούργια ρούχα, παπούτσια, παιχνίδια εξωτερικού και εσωτερικού χώρου και χρήματα για να συμμετέχουν σε σχολικές εκδρομές - εκδηλώσεις. Την ίδια ώρα η Ελλάδα αναδεικνύεται "πρωταθλήτρια" στην παχυσαρκία, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ, αποτελώντας τη μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που έχει δείκτη άνω του 20%. Αρνητική πρωτιά κατέχει η χώρα μας και στην ατμοσφαιρική ρύπανση, όπου συναντάται το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των 29 χωρών.
Αναλυτικά, σε κάθε ξεχωριστή διάσταση παιδικής ευημερίας που εξετάζει η έκθεση, η Ελλάδα κατατάσσεται:
* 20ή στην υλική ευημερία. Στις 3 πρώτες θέσεις βρίσκονται οι Ολλανδία, Φινλανδία, Νορβηγία και στις 3 τελευταίες οι Λιθουανία, Λετονία, Ρουμανία.
* 19η στην υγεία και την ασφάλεια. Στις 3 πρώτες θέσεις βρίσκονται οι Ισλανδία, Σουηδία, Φινλανδία και στις 3 τελευταίες οι Καναδάς, Λετονία, Ρουμανία.
* 28η στην εκπαίδευση, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και με τη Ρουμανία να ακολουθεί στην τελευταία 29η θέση. Στις 3 πρώτες θέσεις βρίσκονται οι Ολλανδία, Βέλγιο, Γερμανία.
* 25η στις συμπεριφορές και στους κινδύνους. Στις 3 πρώτες θέσεις βρίσκονται οι Ολλανδία, Δανία, Ισλανδία και στις 3 τελευταίες οι Ρουμανία, Λετονία, Λιθουανία.
* 25η στη στέγαση και στο περιβάλλον. Στις 3 πρώτες θέσεις βρίσκονται οι Ελβετία, Ιρλανδία, Νορβηγία και στις 3 τελευταίες και πάλι οι Λιθουανία, Λετονία, Ρουμανία.
* Είναι μία από τις οκτώ και μόνο αναπτυγμένες χώρες όπου τα ποσοστά συμμετοχής στην προσχολική εκπαίδευση πέφτουν κάτω από το 80%.
* Είναι μία από τις τέσσερις μονάχα χώρες του ΟΟΣΑ που παρουσιάζουν ποσοστά χαμηλού βάρους κατά τη γέννηση άνω του 8% (το ποσοστό των παιδιών που γεννιούνται με βάρος λιγότερο από 2,5 κιλά).
* Είναι τελευταία μεταξύ των 29 χωρών στην ποιότητα του αέρα που αναπνέουν τα παιδιά.

Καβγάδες και σχολικός εκφοβισμός
* Παρουσιάζει μια από τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των αναπτυγμένων χωρών όσον αφορά στο ποσοστό των παιδιών (ηλικίας 11 με 15 ετών) που αναφέρουν ότι «έχουν συμμετάσχει σε σωματική συμπλοκή τουλάχιστον μία φορά μέσα στους προηγούμενους 12 μήνες». Σχεδόν τα μισά παιδιά στην Ελλάδα (49%) ανέφεραν ότι συμμετείχαν σε τέτοιους καβγάδες. Από τις 29 χώρες στην έρευνα της UNICEF μόνο η Ισπανία παρουσιάζει χειρότερη επίδοση (περίπου 55%).
* Βρίσκεται στον μέσο όρο της κατάταξης της UNICEF σχετικά με τον σχολικό εκφοβισμό (bullying). Μόλις πάνω από το ένα τέταρτο των παιδιών στην Ελλάδα αναφέρουν ότι έχουν πέσει θύματα εκφοβισμού στο σχολείο - περίπου ο μέσος όρος για τις αναπτυγμένες χώρες. Η Ελλάδα όμως είναι μία από τις πέντε μονάχα χώρες που παρουσίασε αύξηση στα ποσοστά σχολικού εκφοβισμού μέσα στην προηγούμενη δεκαετία.
* Κατατάσσεται 27η μεταξύ των 29 αναπτυγμένων χωρών όσον αφορά την «ποιότητα των σχέσεων των παιδιών». Μόνο το 44% των παιδιών στην Ελλάδα βρίσκουν τους συμμαθητές τους «καλούς και εξυπηρετικούς» - φανερά η χαμηλότερη επίδοση μεταξύ των αναπτυγμένων χωρών (στις αμέσως χειρότερες θέσεις βρίσκονται η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες με ποσοστό 56%). Το 83% των παιδιών στην Ελλάδα βρίσκουν «εύκολο να μιλήσουν» στη μητέρα τους, αλλά μόνο το 64% βρίσκουν εύκολο το να μιλήσουν στον πατέρα τους. Ο πίνακας κατάταξης της UNICEF λαμβάνει υπόψη τον μέσο όρο και των τριών κριτηρίων.

Οι ανθρώπινες σχέσεις κάνουν ικανοποιητική τη ζωή
Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα ανεβαίνει στην πέμπτη θέση του συγκεντρωτικού πίνακα ικανοποίησης, όπου, όταν ζητήθηκε από τα ίδια τα παιδιά στην Ελλάδα να βαθμολογήσουν την ικανοποίηση από την ποιότητα της ζωής τους, σε μία κλίμακα από το 1 μέχρι το 10, σχεδόν το 90% τη βαθμολόγησαν με έξι ή και παραπάνω.
Επίσης, η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης των αναπτυγμένων χωρών για την κάλυψη εμβολιασμών, ενώ είναι μία από τις οκτώ και μόνο χώρες όπου η κατάχρηση αλκοόλ μεταξύ των νέων είναι 10% ή και λιγότερο. Τέλος, είναι μία από τις τέσσερις μονάχα αναπτυγμένες χώρες όπου τα επίπεδα χρήσης ινδικής κάνναβης από παιδιά (ηλικίας 11 με 15 ετών) παραμένουν κάτω του 7% (στις τελευταίες θέσεις Ισπανία, Ελβετία, Καναδάς, με πάνω από 24%).
Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα αναφέρεται στην πρώτη δεκαετία αυτού του αιώνα, συνεπώς εκτιμάται ότι η καθοδική πτώση του βιοτικού επίπεδου τα τελευταία χρόνια, με την ανεργία και τη φτώχεια να χτυπούν κόκκινο, έχει διογκώσει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα.

_____________________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου