ΣΥΡΙΖΑ

ΣΥΡΙΖΑ
Πατήστε πάνω στην εικόνα για να συνδεθείτε στην ανανεωμένη μας Σελίδα, σας ευχαριστούμε
«Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο».

Αδαμάντιος Κοραής (1748 – 1833)

γιατρός και φιλόλογος, από τους πρωτεργάτες του νεοελληνικού διαφωτισμού.

ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

Το παρόν ιστολόγιο είναι η φωνή της Οργάνωσης Mελών ΣΥΡΙΖΑ - ΜΑΡΑΘΩΝΑ, ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ, ΣΟΥΛΙ, ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ.

Τα Γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Μαραθώνα είναι στην κεντρική πλατεία της Νέας Μάκρης Λ.Μαραθώνος και Ν. Πλαστήρα, τηλ. 22940 94688, καθημερινά τα γραφεία λειτουργούν 6 με 9 μ.μ.


Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

ΠΟΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΜΟΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΓΕΩΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΥΔΡΟΓΕΩΛΟΓΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΕΔΑ – ΧΥΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ


ΝΕΑ ΕΡΩΤΗΣΗ 11 ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ  ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Ε.Κ.Μ 

Ερώτηση κατέθεσαν προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης 11 Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- Ε.Κ.Μ (Γιώργος Πάντζας, Ηρώ Διώτη, Χαρά Καφαντάρη, Αποστόλης Αλεξόπουλος, Νίκος Βούτσης, Ρένα Δούρου, Σοφία Σακοράφα, Αλέξης Μητρόπουλος, Στάθης Παναγούλης, Δημήτρης Στρατούλης και Μαρία Μπόλαρη),
αναφορικά με  τα γεωλογικά, υδρογεωλογικά δεδομένα του ΟΕΔΑ-ΧΥΤΑ Γραμματικού.
Αναφέρουν ότι προϋποθέσεις επιλογής ΧΥΤΑ είναι και τα γεωλογικά, υδρογεωλογικά και υδρολογικά κριτήρια που αφορούν στη φυσική προστασία των υπογείων και επιφανειακών νερών στο ΧΥΤΑ Γραμματικού,.
Για την κατασκευή του ΧΥΤΑ ενδιαφέρουν μεταξύ των άλλων η σύνθεση και ποιότητα εδάφους και υπεδάφους, η διάβρωση, η διαπερατότητα εδάφους και υπεδάφους, το βάθος και η απόσταση των υπογείων νερών που επηρεάζονται σε περίπτωση αστοχίας από τον ΧΥΤΑ.
Αρμόδια για την Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων (Ε.Π.Ο.) είναι η ΕΥΠΕ/ΥΠΕΚΑ  η οποία όμως έχει αναφέρει ότι «η αξιολόγηση γεωλογικών μελετών δεν αποτελεί αρμοδιότητα της Υπηρεσίας μας»
Αυτό ήταν σε απάντηση της σε προηγούμενη  ερώτηση των βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Ε.Κ.Μ, στις 20/12/2012, εάν έχουν γίνει έρευνες και μελέτες (γεωτρήσεις ή γεωφυσικές διασκοπήσεις) στην περιοχή για τη γεωλογική δομή, τα τεχνικογεωλογικά χαρακτηριστικά και τη διαπερατότητα του υποβάθρου το υδρολογικό καθεστώς και το υπόγειο δυναμικό της περιοχής.
.
Επανερχόμενοι  οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ερωτούν:
·  Ποια υπηρεσία ενέκρινε τη γεωλογική – υδρογεωλογική μελέτη που αφορά στο έργο ΟΕΔΑ- ΧΥΤΑ Γραμματικού, που περιέχεται στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων;
·  Η ΕΥΠΕ/ΥΠΕΚΑ, έλαβε υπόψη της, αυτές τις εγκρίσεις, των γεωλογικών και υδρογεωλογικών μελετών για τον ΟΕΔΑ-ΧΥΤΑ Γραμματικού πριν την Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο.);


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 18/4/2013

ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΜΟΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΓΕΩΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΥΔΡΟΓΕΩΛΟΓΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΟΕΔΑ - ΧΥΤΑ

Ερώτηση κατέθεσαν 11 Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Ε.Κ.Μ. αναφορικά με το ΧΥΤΑ Γραμματικού, προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης.
Συγκεκριμένα, το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
«Με την υπ. αρ. Οικ. 114218/1997 (ΦΕΚ 1016Β) ΚΥΑ με θέμα «Κατάρτιση πλαισίου Προδιαγραφών και γενικών προγραμμάτων διαχείρισης στερεών αποβλήτων» και ειδικότερα στο κεφάλαιο 3 με τίτλο «περί όρων και κριτηρίων καταλληλότητας και επιλογής θέσεων εγκατάστασης διαχείρισης απορριμμάτων» του παραρτήματος 3.1 με τίτλο «προσδιορισμός κριτηρίων συγκριτικής αξιολόγησης και επιλογής ΧΥΤΑ», αναφέρονται ως προϋποθέσεις επιλογής ΧΥΤΑ, τα γεωλογικά, υδρογεωλογικά και υδρολογικά κριτήρια.
Τα κριτήρια αυτά αφορούν κυρίως στο βαθμό φυσικής προστασίας των υπογείων και επιφανειακών νερών, ως παράγοντα πρόσθετης διασφάλισής τους στην υποθετική περίπτωση της μερικής αστοχίας των έργων και μέτρων στεγάνωσης και διαχείρισης των στραγγισμάτων.
Πιο αναλυτικά, τα χαρακτηριστικά που ενδιαφέρουν για την κατασκευή του ΧΥΤΑ, είναι μεταξύ άλλων, η σύνθεση και ποιότητα εδάφους και υπεδάφους, η διάβρωση, η διαπερατότητα εδάφους και υπεδάφους, το βάθος στάθμης, η απόσταση ποιότητας και σπουδαιότητας από πλευράς χρήσης των υπογείων νερών που επηρεάζονται σε περίπτωση αστοχίας από τον ΧΥΤΑ.
Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 3 του Ν.1650/ 1986 όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 1 του Ν.3010/2002» και από την Κ.Υ.Α. με Αριθ. Η.Π.11014/703/Φ104/2003 (ΦΕΚ 332Β’) «Διαδικασία Προκαταρτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και Αξιολόγησης (Π.Π.Ε.Α.) και Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Ε.Π.Ο.), αρμόδια υπηρεσία για την Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων (Ε.Π.Ο.) είναι η ΕΥΠΕ/ΥΠΕΚΑ.
Σύμφωνα λοιπόν με τα ανωτέρω, στις 20/12/2012, Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ καταθέσαμε ερώτηση (υπ’ αριθ. 5344/491), στην οποία ζητούσαμε να ενημερωθούμε εάν έχουν γίνει γεωτεχνικές έρευνες - μελέτες (γεωτρήσεις ή γεωφυσικές διασκοπήσεις) τόσο στο χώρο εγκατάστασης της μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων όσο και στην ευρύτερη περιοχή προκειμένου αφενός να διαπιστωθεί η γεωλογική δομή, τα τεχνικογεωλογικά χαρακτηριστικά και η διαπερατότητα του υποβάθρου και αφετέρου να διερευνηθεί το υδρολογικό καθεστώς και το υπόγειο δυναμικό της περιοχής.
Επίσης ζητούσαμε να ενημερωθούμε για τον φορέα ή την αρμόδια υπηρεσία που εξέτασε την πληρότητα των συγκεκριμένων μελετών και τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε.
Μεταξύ των απαντήσεων που λάβαμε, ενδιαφέρον προκαλεί η απάντηση της ΕΥΠΕ/ΥΠΕΚΑ με αριθμό πρωτοκόλλου 204003, η οποία αναφέρει επί λέξει «η αξιολόγηση γεωλογικών μελετών δεν αποτελεί αρμοδιότητα της Υπηρεσίας μας».
Με δεδομένο ότι η γεωλογική – υδρογεωλογική μελέτη που αφορά στο έργο ΟΕΔΑ- ΧΥΤΑ, είναι συνημμένο στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και αναπόσπαστο τμήμα της, την οποία ΜΠΕ ενέκρινε η ΕΥΠΕ/ΥΠΕΚΑ,
ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:
1. Ποια Υπηρεσία είναι αρμόδια για την αξιολόγηση - έγκριση των γεωλογικών και υδρογεωλογικών μελετών για έργα ΟΕΔΑ -ΧΥΤΑ;
2. Η όποια αρμόδια Αρχή, αν υπάρχει, έχει αξιολογήσει - εγκρίνει την υδρογεωλογική και γεωλογική μελέτη για τον ΧΥΤΑ – ΟΕΔΑ Γραμματικού;
3.  Η ΕΥΠΕ/ΥΠΕΚΑ, ως αρμόδια για την Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων, σύμφωνα πάντα με την κείμενη νομοθεσία, έλαβε υπόψη της, τις γνωμοδοτήσεις ή και τις εγκρίσεις, υπηρεσιών ή φορέων επί των γεωλογικών και υδρογεωλογικών μελετών για το συγκεκριμένο έργο πριν την έκδοση της Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο.);»
Επίσης, οι Βουλευτές ζητούν να τους κατατεθούν όλα τα σχετικά έγραφα στα οποία στηρίχθηκε η ΕΥΠΕ/ΥΠΕΚΑ για την έκδοση της Α.Ε.Π.Ο (γνωμοδοτήσεις – εγκρίσεις, επιμέρους μελέτες υπηρεσιών και φορέων).
Την Ερώτηση συνυπογράφουν οι Βουλευτές Γιώργος Πάντζας, Ηρώ Διώτη, Χαρά Καφαντάρη, Αποστόλης Αλεξόπουλος, Νίκος Βούτσης, Ρένα Δούρου, Σοφία Σακοράφα, Αλέξης Μητρόπουλος, Στάθης Παναγούλης, Δημήτρης Στρατούλης και Μαρία Μπόλαρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου