ΣΥΡΙΖΑ

ΣΥΡΙΖΑ
Πατήστε πάνω στην εικόνα για να συνδεθείτε στην ανανεωμένη μας Σελίδα, σας ευχαριστούμε
«Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο».

Αδαμάντιος Κοραής (1748 – 1833)

γιατρός και φιλόλογος, από τους πρωτεργάτες του νεοελληνικού διαφωτισμού.

ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

Το παρόν ιστολόγιο είναι η φωνή της Οργάνωσης Mελών ΣΥΡΙΖΑ - ΜΑΡΑΘΩΝΑ, ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ, ΣΟΥΛΙ, ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ.

Τα Γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Μαραθώνα είναι στην κεντρική πλατεία της Νέας Μάκρης Λ.Μαραθώνος και Ν. Πλαστήρα, τηλ. 22940 94688, καθημερινά τα γραφεία λειτουργούν 6 με 9 μ.μ.


Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

Όχι στην οριστική διάλυση της ΔΕΗ που επιφέρει η δημιουργία της «μικρής», δηλαδή της ΔΕΗ – φιλέτου.


Φυλλάδιο για ΜΙΚΡΗ ΔΕΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Ο λαός θα υπερασπιστεί τα κοινωνικά αγαθά


Όχι στην οριστική διάλυση της ΔΕΗ που επιφέρει η δημιουργία της «μικρής», δηλαδή της  ΔΕΗ – φιλέτου.

Τι λέει ο νόμος Ν.1468/50   περί  «Ίδρυσης της ΔΕΗ»
«Ιδρύεται  Οργανισμός υπό την επωνυμίαν «Δημοσία Επιχείρηση Ηλεκτρισμού» ….(ο οποίος) αποτελεί δημοσίαν επιχείρησιν ανήκουσαν εξ ολοκλήρου εις το Ελληνικόν Δημόσιον, λειτουργούσαν χάριν του Δημοσίου συμφέροντος, αλλά κατά τους κανόνας της ιδιωτικής οικονομίας, απολαμβάνουσαν διοικητικής και οικονομικής αυτοτελείας, τελούσαν όμως υπό την ανωτάτην εποπτείαν και τον έλεγχον του κράτους»


Μέτωπο για να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης.


Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη "μικρή ΔΕΗ" που κατά την κυβέρνηση ήταν προαπαιτούμενο της τρόικα - ο συνήθης  εκβιασμός-   για την εκταμίευση των δύο υποδόσεων.

Έχει προηγηθεί η ψήφιση του νομοσχεδίου για την ιδιωτικοποίηση της στρατηγικότερης υποδομής της χώρας, των Δικτύων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ),  που αφορά μια τεράστια Δημόσια Περιουσία, με τρέχουσα εμπορική αξία 8 δις € και ένα θεμέλιο για την οικονομική και παραγωγική της ανάπτυξη και ανασυγκρότηση της χώρας, αυτή την περίοδο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του, με 4 ξένα επιχειρηματικά συμφέροντα (Ιταλικά-Terna/ η κινεζική SGCC/ η βελγική Elia και το καναδικό PSP,  να τον διεκδικούν. 

Έχουμε, δηλαδή, ιδιωτικοποίηση αλλά και αφελληνισμό της Ηλεκτρικής Ενέργειας σε εξέλιξη.

  1. Νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης.

 «Η Ενέργεια είναι  δημόσιο αγαθό», όπως είναι το  νερό και ο υπόγειος πλούτος, γι αυτό  και η πολιτεία, έχει υποχρέωση να είναι προσιτό σε όλο το λαό.

Η επιλογή ιδιωτικοποίησης ΑΔΜΗΕ και τώρα της διάλυσης της ΔΕΗ, εντάσσεται  στην στρατηγική διάλυσης και παράδοσης συνολικά  της ΔΕΗ σε συγκεκριμένα  συμφέροντα (Μυτιληναίος, Λάτσης, Κοπελούζος, Βαρδινογιάννης, Περιστέρης), τα οποία την τελευταία δεκαετία έχουν διεισδύσει και κερδοσκοπούν στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς.

Η κυβέρνηση μετά την ψήφιση του νόμου για την εκποίηση του ΑΔΜΗΕ, προχωρά με κατεπείγουσα διαδικασία (διαβούλευση μόνο 5 ημερών) στην εκποίηση του 30% του παραγωγικού δυναμικού και των πελατών της ΔΕΗ. Σε αυτό το  πακέτο περιλαμβάνονται:

-        Τρείς λιγνιτικές μονάδες (Αμύνταιο Ι και ΙΙ και Μελίτη) με συνολική δυναμικότητα 930 MW, δηλαδή τις πιό σύγχρονες και «καθαρές» μονάδες που παράγουν τη φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια.

-        Αδεια ηλεκτροπαραγωγής για το νέο σταθμό Μελίτη ΙΙ δυναμικότητας 450 MW. Επισημαίνεται ότι ως τώρα καμιά άδεια παραγωγής δεν έχει παραχωρηθεί με διαγωνιστική διαδικασία

-        Έξι υδροηλεκτρικές μονάδες (Θησαυρός, Πλατανόβρυση, Πουρνάρι Ι και ΙΙ, Άγρας και Εδεσσαίος συνολικής δυναμικότητας 903 MW. Επισημαίνεται ότι οι δύο πρώτες μονάδες αποτελούν συγκρότημα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με άντληση (το ένα από τα δύο που υπάρχουν στη χώρα μας) με μεγάλη αξία για την αξιοποίηση των ΑΠΕ.

-        Έξι λιγνιτωρυχεία (Αμύνταιο, Κλειδί, Μελίτης, Κομνηνών Ι και ΙΙ, Βεύης) τα οποία καλύπτουν την τροφοδοσία των εκποιούμενων λιγνιτικών μονάδων. Επισημαίνεται ότι τα λιγνιτωρυχεία αυτά περιέχουν τους καλύτερους ελληνικούς λιγνίτες (ξυλίτες).

-        Τη μονάδα φυσικού αερίου Κομοτινής δυναμικότητας 485 MW.

-        Το 30% των πελατών της ΔΕΗ (περίπου 2 εκατομμύρια καταναλωτές) οι συμβάσεις των οποίων μεταβιβάζονται χωρίς τη συγκατάθεση των ίδιων, προς δόξαν της ελευθερίας επιλογής και του ανταγωνισμού «αλα ελληνικά»...

Είναι ξεκάθαρο πως με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο,  χαρίζεται, στους ιδιώτες , δημόσια περιουσία ανυπολόγιστης αξίας.  Οι πιο σύγχρονες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, υδροηλεκτρικά, ορυχεία, δικαιώματα στους λιγνίτες αλλά και την διαχείριση των υδάτων!!!.

Συνολικά παραδίδονται μονάδες συνολικής ισχύος 2.768 μεγαβάτ {2318 εν λειτουργία συν την άδεια παραγωγής για τη μονάδα Φλώρινας (Μελίτης) 2 }.

Με άλλα λόγια: Έτοιμη περιουσία, έτοιμη δουλειά, σίγουρη κερδοφορία.

Αυτό το νομοθέτημα προβάλλεται σαν μεταρρύθμιση αλλά ουσιαστικά πρόκειται για απορύθμιση

  1. Για το έργο και  προσφορά της ΔΕΗ

Η ΔΕΗ τα 65 περίπου χρόνια περίπου από την ίδρυσή της με το Ν. 1468/50 έχει να επιδείξει μια τεράστια προσφορά στην Οικονομία και Κοινωνία.
Γιγάντιο έργο,  μακροχρόνια προσπάθεια για τον εξηλεκτρισμό της χώρας.

Συνοπτικός απολογισμός:

Η ΔΕΗ από την ίδρυσή της και για  10 χρόνια (μέχρι το 1961) εξαγόρασε 437 ιδιωτικές επιχειρήσεις ηλεκτρισμού

Σε άλλα 10 χρόνια (μέχρι το 1970) πραγματοποίησε το τιτάνιο έργο του εξηλεκτρισμού (1950: ηλεκτρισμός στο 57% του πληθυσμού και στο 40% της επικράτειας. 1970: ηλεκτρισμός στο 98% του πληθυσμού και στο 94% της επικράτειας).
Κατέστησε, την ηλεκτρική ενέργεια καθοριστικό παράγοντα στην κοινωνία και στην οικονομία με υποπολλαπλάσιες τιμές σε σχέση με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, π.χ την ΗΕΑΠ, που πωλούσε, το φθηνότερο τότε ρεύμα με 1,10 δρχ/KWH όταν το κατώτερο ημερομίσθιο ήταν 35-40 δρχ. (σήμερα, με την ίδια αναλογία τιμής προς κατώτερο ημερομίσθιο θα είχαμε τιμή  πάνω από 0,80 € /ΚWΗ)

. Πραγματοποίησε έργα πρωτοφανούς  έκτασης σε όλη την επικράτεια  , καθιστάμενη ο μεγαλύτερος επενδυτικός φορέας, κυριολεκτικά η ραχοκοκαλιά της Ελληνικής οικονομίας, αποκτώντας μια μοναδική τεχνογνωσία, και συμβάλλοντας στην τεχνολογική και εν γένει ανάπτυξη της χώρας.

Οι εργαζόμενοι συνέβαλαν άμεσα και έμμεσα στην ανάπτυξη της ΔΕΗ Μέσω της καθιέρωσης  το 1966 του πρωτοποριακού  για την Ελλάδα Ασφαλιστικού  Συστήματος  του προσωπικού – ασφάλιση στον Εργοδότη, η ΔΕΗ εξασφάλισε με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους τεράστια κεφάλαια για τη χρηματοδότηση των έργων της. Σύμφωνα με τη μελέτη της WYATT, με τιμές 31.12.92 το όφελος της ΔΕΗ ήταν πάνω από 800 δις δρχ με ανάλογη επίπτωση στην τιμή της KWH (πλέον του 20%).

Σήμερα, βεβαίως λόγω ανθρωπιστικής κρίσης, εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά αντιμετωπίζουν την ενεργειακή φτώχεια,  και έχουν στερηθεί το αγαθό της ενέργειας

  1. Ηλεκτρική Ενέργεια  & Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ΔΕΗ στην απελευθερωμένη αγορά ΗΕ

Από τον Οκτώβριο του 2003, η ΔΕΗ έπαψε να είναι 100% Δημόσια, όχι μόνο γιατί εκποιήθηκε σε ιδιώτες το 49% του μετοχικού της κεφαλαίου, αλλά κυρίως γιατί η ΕΕ και οι εγχώριές της κυβερνήσεις «απελευθέρωσαν» την ηλεκτρική ενέργεια από κάθε έννοια δημόσιου συμφέροντος και κοινωνικού αγαθού.

Η  μετοχοποίηση της ΔΕΗ δεν έγινε με στόχο την ανάπτυξη και ισχυροποίηση της εταιρείας, μέσω αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου, αλλά  για να καλύψει  μέρος των δημοσιονομικών της ελλειμμάτων και  ένταξη της (ΔΕΗ), στην ιδιωτική σφαίρα. 

Αναφέρουμε εδώ, πως η πολιτική «απορρύθμισης» που εφαρμόστηκε σε όλη την Ε.Ε., είχε επιπτώσεις σε όλες τις χώρες της. Για παράδειγμα την 7ετή περίοδο 2000-2007 είχαμε αύξηση των τιμολογίων κατά 71% στη Σουηδία, 84% στην Ιρλανδία, 63% στη Δανία και 36% στη Φιλλανδία.

Αν και οι ανατιμήσεις σε γενικές γραμμές ήταν μικρότερες από ότι στην Ελλάδα, δεν επαληθεύτηκε αυτό που πρόβαλαν οι «κατασκευαστές» και οι θιασώτες του Νεοφιλελευθερισμού (ΝΦ),  ότι δηλαδή το καθεστώς της «απελευθέρωσης»,  για μας απορρύθμισης, θα προκαλούσε μειώσεις στις τιμές.

  1. Η ΔΕΗ στον αστερισμό του Ν.Φ. και ιδιαίτερα την μνημονιακή περίοδο.

Στην Ελλάδα την 15ετία θεσμοθέτησης και εφαρμογής της «απελευθέρωσης» της εσωτερικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ότι αφορά την ηλεκτρική ενέργεια,  ακολούθησε συνεχή κατήφορο. Υπήρξαν δυσμενείς επιπτώσεις στην κοινωνία, ιδιαίτερα με την εκτίναξη των τιμολογίων στα νοικοκυριά, με την κατεδάφιση μισθών και γενικότερα των εργασιακών  σχέσεων  στους εργαζόμενους, με ευρύτερες επιπτώσεις και στην οικονομία.

Το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο γιατί η περιβόητης απελευθέρωσης είχε σαν άξονα την εξασφάλιση κερδοφορίας στο εσωτερικό του κλάδου της ηλεκτρικής ενέργειας αγνοώντας τις πολλαπλασιαστικές επιβαρύνσεις σε όλους γενικά τους υπόλοιπους κλάδους.
Αν στενάζει η βιομηχανία, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις όλοι οι υπόλοιποι κλάδοι της οικονομίας αυτό δεν ενδιαφέρει τους «κατασκευαστές» της περιβόητης «απελευθέρωσης» του εν λόγω κλάδου.

Συνολικά την 15ετή περίοδο της απορρύθμισης η οικονομία μας και η κοινωνία συνολικά έπαθε πρωτοφανή ζημιά.

Ας εξετάσουμε ενδεικτικά ορισμένα δεδομένα:

Με τη μετοχοποίηση της ΔΕΗ, την πώληση του 49% των μετοχών της ΔΕΗ σε ιδιώτες το 2001-2003, εισέπραξε 1,8 δισ. ευρώ. Την ίδια περίοδο, τα καθαρά κέρδη (μετά από φόρους, τόκους και αποσβέσεις) της ιδιωτικοποιημένης κατά το ήμισυ ΔΕΗ ΑΕ ήταν 2,4 δισ. ευρώ!!

Την περίοδο 2000-2013,είχαμε ανατιμήσεις  της τάξης του 102% στα νοικοκυριά και 76,3% στην βιομηχανία.

Επιπλέον, η απελευθέρωση – Ιδιωτικοποίηση στην αγορά ενέργειας, 13 χρόνια τώρα, έχει οδηγήσει:

-        Τον ιδιωτικό τομέα που είναι στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα να έχει εγκατεστημένη ισχύ 7.531 MW (περίπου το 46,5 % της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος).
-        Το Δημόσιο μέσω της ΔΕΗ να έχει περιοριστεί στο  το 53,5 % με 8.667 MW.

Παράλληλα, όμως, το κόστος παραγωγής ενέργειας έχει εκτοξευθεί. Είναι αυτονόητο πως απόρροια της «απελευθέρωσης» με τη διάσπαση της ενιαίας και καθετοποιημένης δομής της ΔΕΗ που της επέτρεπε οικονομίες κλίμακας και συντονισμένη λειτουργία κι άφησε στη θέση της τρεις εταιρείες: ΔΕΗ Παραγωγή-Εμπορία και ΔΕΔΔΗΕ, είναι η εκτίναξη του κόστους.

Η προωθούμενη νέα διάσπαση της ΔΕΗ, θα αυξήσει παραπέρα το κόστος παραγωγής και η εναπομένουσα ΔΕΗ λόγω του μείγματος καυσίμου και την ηλικίας των εργοστασίων που θα της απομένουν, σύντομα θα καταστεί μικρότερη από την «μικρή ΔΕΗ» και λιγότερο ανταγωνιστική προς αυτή.

Το ΝΦ πλαίσιο ήταν αυτό που, σε συνδυασμό με τη ρουσφετολογική πολιτική, έδωσε τη δυνατότητα για ευνοϊκές ρυθμίσεις σε ημετέρους, όπως, οι  σκανδαλώδεις ρυθμίσεις για τις εταιρείες Energa και Hellas Power στους ιδιώτες και κερδοσκόπους αυτούς. Προσφέρθηκαν σε αυτούς 2 εκατομμύρια καταναλωτές και πελάτες. Αυτές, όμως ,εξαπάτησαν πολίτες και κατακράτησαν ακόμη και το χαράτσι πριν «πτωχεύσουν».

  1. Η αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΗ. Οι προτάσεις μας

Με το νομοσχέδιο αυτό ολοκληρώνεται το ξεπούλημα της ΔΕΗ, ολοκληρώνεται ένα έγκλημα σε βάρος της κοινωνίας και της ανάπτυξης.

Η κυβέρνηση, με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της τελευταίας περιόδου  ξεπληρώνει  «ομόλογα» για τα οποία έχει δεσμεύσεις σε μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για την «Μικρή ΔΕΗ» δίνει την  χαριστική βολή σε κάθε δημόσια παρουσία σήμερα, ειδικά στον νευραλγικό κλάδο της ενέργειας. προκειμένου να αλώσουν οι ιδιώτες πλήρως τον στρατηγικό αυτό τομέα.
Η ΔΕΗ δημιουργήθηκε με τον ιδρώτα και το αίμα των εργαζομένων της και του Ελληνικού λαού και δεν θα επιτρέψουμε να την ξεπουλήσουν.

Επιπλέον  οι λιγνίτες που φιλοξενεί το υπέδαφος της χώρας είναι ένας δημόσιος πλούτος που αρχικά οι γεωλόγοι και μηχανικοί της Εθνικής Γεωλογικής - Μεταλλευτικής Υπηρεσίας της χώρας, από το ΙΓΕΥ του 1950 ως το ΙΓΜΕ του σήμερα, και στη συνέχεια οι επιστήμονες της ΔΕΗ, ερεύνησαν, αποτύπωσαν, εκτίμησαν  ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά όλων των λιγνιτικών κοιτασμάτων της χώρας, και τα απέδωσαν  προς εκμετάλλευση. Είναι πλούτος που ανήκει στον τόπο και δεν δικαιούται κανείς να τον παραδίδει σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Η  συγκυβέρνηση Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ, οι  εντολοδόχοι της Τρόϊκα (Σαμαράς και Βενιζέλος) δεν έχουν κανένα δικαίωμα να διαλύσουν και να ξεπουλήσουν την στρατηγικότερη Δημόσια Επιχείρηση της χώρας. Δεν έχουν  καμία πολιτική νομιμοποίηση γιατί είναι οικτρή μειοψηφία στην κοινωνία. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να προχωρήσει στην περαιτέρω διάσπαση, διάλυση και ξεπούλημα της ΔΕΗ.

Γι αυτό, λέμε ξεκάθαρα, σε όλους τους τόνους, ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσουμε αποφάσεις μιας Βουλής η οποία δεν εκφράζει πλέον την θέληση του Ελληνικού λαού.  

Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να αποσύρει αυτό το νομοσχέδιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αναγνωρίσει, ούτε την δημιουργία της λεγόμενης «Μικρής ΔΕΗ», ούτε την εκποίηση του 17% των μετοχών από το ΤΑΙΠΕΔ, ούτε την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.  

Το νομοσχέδιο αυτό, εκτός του ότι βάζει την ταφόπλακα στην ΔΕΗ όπως την ξέραμε, θα δυσκολέψει  μια αυριανή  κυβέρνηση της αριστεράς που θα θελήσει να εφαρμόσει πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας και κοινωνικές  πολιτικές στήριξης των ασθενέστερων οικονομικά κοινωνικών ομάδων, καθώς θα αναγκαστεί να προβεί σε μονομερείς πράξεις.

Η ιδιωτικοποίηση του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας είναι καταστροφική για την οικονομία, την κοινωνία και τα εθνικά συμφέροντα της χώρας. Η υπόθεση της ΔΕΗ έχει εθνικές διαστάσεις.

Κεντρικό καθήκον μας λοιπόν είναι να παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις μαζί με το λαό για να αποτραπεί το περαιτέρω ξεπούλημα της ΔΕΗ.

  • Σε αντίθεση με τα σχέδια της κυβέρνησης, ζητούμενο για μας  είναι η ανάπτυξη της ΔΕΗ, η ασφάλεια εφοδιασμού,   η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε ανταγωνιστικό κόστος, προϋπόθεση για νέες παραγωγικές επενδύσεις και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, για την έξοδο της χώρας από την κρίση

  • Να μην περάσει η Πράξη 15/24-7-2013 της κυβέρνησης και να αποτραπεί το ξεπούλημα των Δικτύων Μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ), της «Μικρής ΔΕΗ» και η πώληση του 17% και του μάνατζμεντ σε ιδιωτικά κεφάλαια σε ιδιώτες.

  • Η ΔΕΗ, η ναυαρχίδα της βαριάς μας βιομηχανίας, μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί σαν βασικός μοχλός για την παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας.

  • Η ΔΕΗ όπως και οι άλλες σημαντικές ενεργειακές επιχειρήσεις,  δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν.  Άμεσος στόχος να μείνει υπό δημόσιο έλεγχο, να μην διαλυθεί αλλά να είναι ενιαία,  να εκσυγχρονιστεί  και να προσανατολιστεί ώστε να υπηρετήσει τα  πραγματικά συμφέροντα  του λαού και του τόπου.

Καλούμε όλο τον Ελληνικό λαό στην δημιουργία ενός παλλαϊκού μετώπου, για να αποτρέψουμε την καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης, που διασπά και ξεπουλά τη ΔΕΗ. Όπως, βεβαίως, γενικότερα για την υπεράσπιση των άλλων  κοινωνικών αγαθών, δηλαδή, της Υγείας, της Παιδείας, της Ασφάλισης, του  νερού, της θέρμανσης,  των συγκοινωνιών.

Σε ένα αγώνα που  δεν θα είναι υπόθεση μόνο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά ολόκληρου του Ελληνικού λαού γιατί είναι άμεσο ζήτημα επιβίωσης του.


Τα σχέδια της κυβέρνησης μπορεί και πρέπει να ναυαγήσουν. Για αυτό απαιτείται ενωμένος, συνεπής και αποφασιστικός αγώνας των εργαζομένων της ΔΕΗ, των αγροτών, των τοπικών κοινωνιών αλλά και η καθολική λαϊκή στήριξη για την δημιουργίας ενός παλλαϊκού μετώπου για απεμπλοκή από το μνημόνιο και την υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου