ΣΥΡΙΖΑ

ΣΥΡΙΖΑ
Πατήστε πάνω στην εικόνα για να συνδεθείτε στην ανανεωμένη μας Σελίδα, σας ευχαριστούμε
«Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο».

Αδαμάντιος Κοραής (1748 – 1833)

γιατρός και φιλόλογος, από τους πρωτεργάτες του νεοελληνικού διαφωτισμού.

ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

Το παρόν ιστολόγιο είναι η φωνή της Οργάνωσης Mελών ΣΥΡΙΖΑ - ΜΑΡΑΘΩΝΑ, ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ, ΣΟΥΛΙ, ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ.

Τα Γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Μαραθώνα είναι στην κεντρική πλατεία της Νέας Μάκρης Λ.Μαραθώνος και Ν. Πλαστήρα, τηλ. 22940 94688, καθημερινά τα γραφεία λειτουργούν 6 με 9 μ.μ.


Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

ΣΥΡΙΖΑ σε Βραζιλία - Αργεντινή: Εικόνες μιας περιοδείας και εσωτερικές αντανακλάσεις


Αν μπορούμε να ξεχωρίσουμε πρόχειρα κάτι από την περιοδεία του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στη Βραζιλία και την Αργεντινή, είναι πως -με όλες τις ενδεχόμενες διαφωνίες και τις διαφορές- ένας άλλος δρόμος είναι εφικτός, με κοινό στόχο τη δημοκρατία και την αξιοπρέπεια και κοινό εχθρό το χρηματοπιστωτικό σύστημα και τη νεοφιλελεύθερη ηγεμονία του. Η περιοδεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Νότια Αμερική ήταν πολύ γεμάτη για να μπορεί κανείς να κάνει μια ολοκληρωμένη αποτίμηση μέσα σε μερικές -χρονιάρες μάλιστα- μέρες.

Οι ενδελεχείς και εξαντλητικές συνομιλίες όχι μόνον του Αλ. Τσίπρα, αλλά όλων των μελών της αντιπροσωπείας (Γ. Δραγασάκη, Ν. Χουντή, Κ. Ήσυχου, Α. Καρίτζη, Κ. Αθανασίου), στις δεκάδες συναντήσεις με κυβερνήσεις, οργανώσεις, κόμματα και συνδικάτα, προσφέρουν ένα τεράστιο υλικό προς αξιοποίηση, με παραδείγματα και εμπειρίες προς μίμηση και προς αποφυγή. Επίσης, όπως είναι φυσικό, κάποια από τα περιστατικά της περιοδείας που δεν ήταν τόσο υψηλού προφίλ όσο οι συναντήσεις με αρχηγούς κρατών έτυχαν λιγότερης δημοσιότητας ή σε αρκετές περιπτώσεις διαβάστηκαν λάθος ηθελημένα ή αθέλητα. Δεν στερούνται όμως σε καμία περίπτωση πολιτικής ουσίας, όπως αποδεικνύεται και από τις εσωτερικές αντανακλάσεις τους... ακόμη κι όταν αυτές πέρασαν από "παραμορφωτικό" φακό. Την εικόνα θα μπορούσαν να περιγράψουν με χαρακτηριστικό τρόπο τρία "περιφερειακά" περιστατικά από την περιοδεία και ο τρόπος με τον οποίο προβλήθηκαν στην Ελλάδα.

Μια πολύ σημαντική πρόσκληση για "επιβίβαση" στο "Λιμπερτάδ"
Στη διάρκεια της συνομιλίας της με τον πρόεδρο της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Κίρχνερ, αφού εξέφρασε την αλληλεγγύη της στον ελληνικό λαό και την ικανοποίησή της για την επιτυχία της επίσκεψης της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ στην Αργεντινή, προσκάλεσε τον Αλ. Τσίπρα να παρευρεθεί ανάμεσα στους επίσημους προσκεκλημένους από τη Δημοκρατία της Αργεντινής ηγέτες της Λατινικής Αμερικής, Ντίλμα Ρούσεφ, Έβο Μοράλες, Ραφαέλ Κορέα, Νικολάς Μαδούρο κ.ά., στην υποδοχή τής -μέχρι πρότινος κατασχεμένης- φρεγάτας "Λιμπερτάδ" η οποία επιστρέφει στο λιμάνι του Μαρ ντε Πλάτα στις αρχές του 2013. Γιατί όμως μια φρεγάτα γίνεται αντικείμενο τόσης συζήτησης;
Το "Libertad" είναι το αργεντίνικο πολεμικό πλοίο που είχε δεσμευτεί στην Γκάνα από κερδοσκοπικό ίδρυμα (hedge fund). Τότε οι εγχώριες μνημονιακές δυνάμεις χαιρέκακα "την έλεγαν" στον ΣΥΡΙΖΑ, διότι, "δέκα χρόνια μετά τη στάση πληρωμών, η χώρα παραμένει ανοχύρωτη θεσμικά και μπορεί ένα fund να πάει στα δικαστήρια και να της κατάσχει τα πλοία". Λές και τα βάσανα ενός λαού με τόσες αναλογίες με τα βάσανα του δικού μας λαού μπορούν να γίνονται αντικείμενο κομπασμού. Δυστυχώς γι' αυτούς όμως, το κακεντρεχές επιχειρηματάκι τους γύρισε "μπούμπερανγκ", καθώς το Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας αποφάσισε πριν περίπου τρεις εβδομάδες ότι το "Libertad" πρέπει να αποδεσμευτεί από την Γκάνα και να παρασχεθεί άμεσα η απαραίτητη αρωγή στο πλήρωμα, ώστε να εγκαταλείψει το λιμάνι. "Η Αργεντινή θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τον εαυτό της απέναντι στους χρηματοπιστωτικούς πειρατές και οι γύπες θα μείνουν χωρίς φρεγάτα, αλλά και χωρίς να τους αποπληρώσουμε το χρέος", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Έρμαν Λορενζίνο.

Όταν ο Τσίπρας (δεν) συνάντησε τον μάρτυρα υπεράσπισης του Περίανδρου
Μία - δυο μέρες μετά την εκδήλωση προς τιμήν της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ και την ξενάγηση στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου από την ομογένεια της Αργεντινής και την εθιμοτυπική θεσμική συνάντηση (στο πλαίσιο της εκδήλωσης της ομογένειας) με τον μητροπολίτη Ν. Αμερικής Ταράσιο, το ιστολόγιο "Ροϊδη Εμμονές" (και μια σειρά αναδημοσιεύσεων ανάμεσα στις οποίες και η αναπαραγωγή της "είδησης" στο Indymedia) επέλεξαν να "πειράξουν" την είδηση. Οι "παραπληροφορητές" ισχυρίστηκαν πως η αποστολή του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε με τον μάρτυρα υπεράσπισης και νονό του Αντώνη Ανδρουτσόπουλου - του διαβόητου Περίανδρου. Βέβαια, ο μητροπολίτης που είχε υπερασπιστεί τον Περίανδρο δεν ήταν ο Ταράσιος, αλλά ο Γεώργιος Γεννάδιος Χρυσουλάκης. Όπως μάλιστα προκύπτει από τα πρακτικά της δίκης του Περίανδρου, ο Γεννάδιος ήταν ήδη από τότε μόνιμος κάτοικος Αθηνών.
Αυτό που δεν ανέδειξαν τα "αριστερά" και μη ιστολόγια ήταν η συνάντηση και η θερμή συνομιλία του Αλ Τσίπρα με τον εφημέριο του Ναού, ο οποίος όχι μόνο φωτογραφήθηκε με υψωμένη την αριστερή γροθιά, αλλά δήλωσε και "γκεβαριστής"... Κάτι τέτοιο όμως θα λειτουργούσε θετικά και δεν θα ταίριαζε στη λογική της "δεξιάς στροφής του ΣΥΡΙΖΑ"... Άλλωστε, ο λόγος που υπερτονίστηκε μια συνάντηση -αυτή με τον Μητροπολίτη- που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης με την ομογένεια και τους Έλληνες της διασποράς αφορά μια... εκκλησιαστικού τύπου αντίληψη στο εσωτερικό της Αριστεράς, που θεωρεί αμάρτημα ακόμα και τη συνάντηση με τους "αντιπάλους"...

Όταν τα ΜΜΕ αντιπολιτεύονται...
Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα στην οποία τα μεγάλα κανάλια λειτουργούν ως πολιορκητικός κριός των αγορών. Παρακολουθούμε από παλιά τον πόλεμο που κάνουν τα κανάλια στον Τσάβες. Τα ίδια ισχύουν και στην Αργεντινή. Μάλιστα, τις ημέρες που βρισκόταν η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στην Αργεντινή, ο Άρειος Πάγος της χώρας απέρριψε αίτημα της κυβέρνησης που αφορούσε τη συνταγματικότητα νόμου που θα έβαζε φρένο στη μιντιακή αυτοκρατορία του Clarin που αντιπολιτεύεται φανερά την κυβέρνηση προπαγανδίζοντας από 200 και πλέον μέσα και μονοπωλώντας ουσιαστικά την τηλεοπτική, ραδιοφωνική και διαδικτυακή σκηνή της χώρας. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, κανένας μεγιστάνας δεν θα μπορεί να διαθέτει περισσότερο από ένα ΜΜΕ (ένα τηλεοπτικό κανάλι, ένα ραδιοφωνικό κ.ο.κ.) ωστόσο αναμένεται να δούμε πώς θα εξελιχθεί η μάχη με το μιντιακό κατεστημένο της Αργεντινής, καθώς αναμένεται να είναι διαρκείας.
Τα τρία αυτά περιστατικά δείχνουν, αν μη τι άλλο, πόσο μοιάζουμε με τους Νοτιοαμερικάνους κι ας απέχουμε μισό πλανήτη...


Γιάμαλη Αναστασία
Ημερομηνία δημοσίευσης: 06/01/2013 - εφημερίδα Η ΑΥΓΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου