Αθήνα, 3/9/2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Γ. Πάντζας : «Η στήριξη του δημόσιου σχολείου και το
Συνταγματικό δικαίωμα των παιδιών μας στη μόρφωση θα έπρεπε να αποτελούν για
την κυβέρνηση στρατηγική επιλογή και προτεραιότητα»
Στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Ίδρυση και οργάνωση Συμβουλίου Εθνικής Πολιτικής για την Παιδεία και άλλες διατάξεις», τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Πάντζας. Στην ομιλία του ο Βουλευτής είπε τα εξής:
«Τρεις του Σεπτέμβρη σήμερα. Πριν δύο ημέρες άνοιξαν τα σχολεία για τους εκπαιδευτικούς και σε μια βδομάδα θα υποδεχθούν τους μαθητές τους. Άλλη μια σχολική χρονιά ξεκινά, και δυστυχώς είναι χειρότερη από την προηγούμενη.
Ποια είναι η εικόνα σήμερα;
Κενά εκπαιδευτικών που ξεπερνούν τις είκοσι χιλιάδες. Είκοσι χιλιάδες έφτασαν τα κενά κύριε Υπουργέ, μπορεί και εικοσιπέντε, αφού τα τελευταία χρόνια δεν έχει πραγματοποιηθεί κανένας διορισμός εκπαιδευτικού. Αυτά τα κενά πως θα τα καλύψετε άραγε; Ενώνοντας τμήματα και στοιβάζοντας 30 και πλέον μαθητές σε μία τάξη; Θα δημιουργήσετε έτσι πλασματικές υπεραριθμίες εκπαιδευτικών; Θα τους οδηγήσετε σε υποχρεωτικές μετακινήσεις, για να καλύψουν ανάγκες άλλων σχολείων σε άλλες περιοχές; Φυσικά θα προσλάβετε αναπληρωτές με προγράμματα ΕΣΠΑ, για να καλύψουν οργανικές ανάγκες και όχι λειτουργικές. Θα εφαρμόσετε αντιεκπαιδευτικές πολιτικές που καταργούν το θεσμό του ολοήμερου σχολείου και αντιπαιδαγωγικές μεθοδεύσεις που υποχρεώνουν τους εκπαιδευτικούς να διδάξουν επιστημονικά αντικείμενα, διαφορετικά από αυτά που έχουν σπουδάσει. Αλλά να ήταν μόνο αυτά...
Διαθεσιμότητες εκπαιδευτικών, καταργημένες ειδικότητες, σχολεία χωρίς καθαρίστριες, χωρίς φύλαξη. Χιλιάδες μαθητές της πρώτης λυκείου που έμειναν μετεξεταστέοι, από την περίφημη τράπεζα θεμάτων. Χιλιάδες μαθητές που θα υποχρεωθούν να ξαναδώσουν εξετάσεις. Και πολλοί από αυτούς θα μείνουν στην ίδια τάξη ή ακόμα χειρότερα θα εγκαταλείψουν το σχολείο. Η απόλυτη διάλυση. Μια κατάσταση στην οποία οδήγησαν οι αποτυχημένες εκπαιδευτικές πολιτικές πολλών ετών. Μια δημόσια παιδεία που στραγγαλίστηκε από τη λαίλαπα των μνημονίων. Και στον αντίποδα η ακριβή βιομηχανία της ιδιωτικής παιδείας. Της παιδείας των σχολαρχών που ευνοούνται σκανδαλωδώς, των ακριβών φροντιστηρίων και των κάθε λογής college που διαφημίζονται συνεχώς στα κανάλια.
Κύριε Υπουργέ, πριν από 40 χρόνια ακριβώς, μια ιδρυτική διακήρυξη πρότεινε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Μια καινούργια παιδεία, για να καταργηθούν οι φραγμοί που εμποδίζουν το πλάτεμα της γνώσης και για να δημιουργηθούν ελεύθερα σκεπτόμενοι και κοινωνικά υπεύθυνοι πολίτες. Η παιδεία είναι ελεύθερη του κοινωνικού συνόλου. Η ιδιωτική εκπαίδευση καταργείται. Η δωρεάν και υποχρεωτική παιδεία εξασφαλίζεται ανεξαίρετα για όλους τους Έλληνες, θεσπίζεται εκπαιδευτική πολιτική που να εξασφαλίζει την πλατιά συμμετοχή όλων των λαϊκών στρωμάτων, καθώς και τη συμμετοχή των σπουδαστών στον προγραμματισμό της παιδείας και στη διοίκηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.»
Σας θυμίζει τίποτα; Και συνεχίζω.
Με το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα, προτείνετε την ίδρυση συμβουλίου εθνικής πολιτικής για την Παιδεία, που θα αποτελείται από όλους όσους διετέλεσαν Υπουργοί Παιδείας. Η συμμετοχή τους θα είναι προαιρετική, χωρίς αμοιβή και ο ρόλος τους θα είναι συμβουλευτικός. Μόνο που γι’ αυτήν την κατάσταση που βιώνουμε σήμερα έχουν μερίδιο ευθύνης πολλοί από τους πρώην Υπουργούς που θα συμμετέχουν, αρκετοί από αυτούς ήταν αναποτελεσματικοί στις εκπαιδευτικές πολιτικές που εφάρμοσαν και κάποιοι εντελώς αποτυχημένοι. Ποια είναι λοιπόν η χρησιμότητα αυτού του κλαμπ των φαντασμάτων; Απλά θα αποτελέσουν το άλλοθί σας, νομιμοποιώντας με τη συμμετοχή τους, τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές σας. Γιατί σίγουρα δεν θα βοηθήσουν να λυθούν τα προβλήματα της Παιδείας που οι ίδιοι δημιούργησαν.
Συνεχίζοντας, θέλω να πω ότι είναι θετική η ρύθμιση που προβλέπει να μοριοδοτηθούν διπλά οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε δυσπρόσιτες περιοχές. Μόνο που για τους αναπληρωτές η διπλή αυτή μοριοδότηση θα αποτελέσει ένα μέτρο χωρίς αντίκρισμα και χωρίς αξία αν δεν ανοίξουν οι κλειδωμένοι από το 2010 πίνακες. Τελικά, φέρατε νομοτεχνική βελτίωση που ανοίγει τους πίνακες από το 2012, και όχι από το 2010.
Εδώ θέλω να τονίσω ότι η δικαιολογία που χρησιμοποιήσατε δεν πείθει κανέναν. Όμως, όποιο κίνητρο και αν εφεύρετε, το πρόβλημα των χιλιάδων κενών στα σχολεία δε λύνεται με πρόσληψη αναπληρωτών από τα προγράμματα ΕΣΠΑ. Η ουσιαστική λύση είναι διαγωνισμός ΑΣΕΠ και μόνιμοι διορισμοί. Περιμένουμε λοιπόν τους 10.000 μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών τον Ιανουάριο που εξαγγείλατε στην Αλεξανδρούπολη.
Βέβαια, τώρα, μάλλον μας τα αλλάζετε…
Επίσης, σε θετική κατεύθυνση είναι η ρύθμιση που επιτρέπει στους φοιτητές με αναπηρία να εγγράφονται σε όποια σχολή επιθυμούν. Θα πρέπει όμως οι σχολές να χρηματοδοτηθούν ώστε να δημιουργήσουν τις κατάλληλες υποδομές για τη στήριξη των φοιτητών αυτών, ώστε να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που προκαλεί η αναπηρία στη φοίτησή τους και να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.
Και κάτι ακόμη. Φέρατε στο νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα μια διάταξη που δίνει τη δυνατότητα να προσληφθούν εκπαιδευτικοί με 67% αναπηρία στα γενικά σχολεία και μάλιστα κατά προτεραιότητα. Σωστά. Το δυσάρεστο είναι ότι παραπέμπετε την εφαρμογή της διάταξης αυτής στην επόμενη σχολική χρονιά.
Κύριε Υπουργέ, Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,
Η επίλυση των κρίσιμων εκπαιδευτικών ζητημάτων, η δωρεάν και υποχρεωτική Παιδεία, η σταθερή της χρηματοδότηση, η στήριξη του δημόσιου σχολείου και το Συνταγματικό δικαίωμα των παιδιών μας στη μόρφωση θα έπρεπε ειδικά στις μέρες μας να αποτελούν για την κυβέρνηση στρατηγική επιλογή και προτεραιότητα.
Δυστυχώς, η κυβέρνηση επέλεξε να θυσιάσει την Παιδεία μας στις μνημονιακές επιταγές. Αλλά τι θα περίμενε κανείς από μία κυβέρνηση που δια στόματος του Υπουργού της των Οικονομικών ομολογεί ότι δε βάζει κόκκινες γραμμές στις διαπραγματεύσεις της με την Τρόικα.
Κατά τα άλλα, θα δούμε Το Τελευταίο Τανγκό της κυβέρνησης στο Παρίσι, που φεύγει σύντομα.
Σας ευχαριστώ.»